Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ελλάδα: "Σιωπηλή" επιδρομή σε εξέλιξη!

Η συνωμοσιολογία ήταν ανέκαθεν δημοφιλής στη χώρα μας.

Η έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει πολλά πράγματα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη διαφόρων άγνωστων πτυχών του παρελθόντος, ενίσχυσε την εντύπωση σε πολλούς ότι πίσω από όλα υπάρχει κάποια συνωμοσία.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι οι συστηματικές ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων και μετοχών και οι αγορές συμβολαίων CDSs (Credit Default Swaps) για προστασία έναντι του ενδεχομένου στάσης πληρωμών της χώρας ερμηνεύτηκαν από την πλειονότητα ως κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της χώρας και του ευρώ.
Σε άλλες χώρες, τα ίδια γεγονότα αποδίδονται κυρίως στις αγορές, που είναι γενικόλογος όρος, και δευτερευόντως σε κερδοσκόπους κτλ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σπεκουλαδόροι, όπως hedge funds, δεν έχουν βάλει στοιχήματα εναντίον των ελληνικών κινητών αξιών ή δεν έχουν σορτάρει το ευρώ για να βγάλουν κέρδος βραχυπρόθεσμα.

Φυσικά, οι σπεκουλαδόροι δεν θα έβαζαν την Ελλάδα στο ραντάρ τους αν η τελευταία δεν τους έδινε πάτημα.

Μάλιστα, στην Ελλάδα μένουμε συνήθως στο μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού, στο υψηλό δημόσιο χρέος και στην αναξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων, παραβλέποντας κάποια άλλα πράγματα όπως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και οι αναφορές στη διαφθορά.

"Δεν υπάρχει προηγούμενο να πηγαίνει πρωθυπουργός σε συνάντηση κορυφής και να παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στη χώρα του. Προφανώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ειλικρινής. Όμως, προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα ότι η Ελλάδα είναι πιο διεφθαρμένη από την Ιταλία, αν και κανένας Ιταλός αξιωματούχος δεν θα το παραδεχόταν σε τέτοιο επίπεδο", μας τόνισε πρόσφατα hedge fund μάνατζερ από το Λονδίνο. 

Τι θέλει να πει ο... ποιητής;

Στην Ελλάδα δεν κατανοούμε πως οι αγορές αντιδρούν σε διάφορες ανακοινώσεις ή σε μέτρα πολιτικής.

Όμως, τα ίδια περίπου ισχύουν και για άλλες χώρες της ευρωζώνης και για τους γραφειοκράτες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και αλλού.

Η μη αντίδραση των τελευταίων στα τεκταινόμενα στις αγορές χωρών του ευρωπαϊκού Νότου την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι ήταν σε κάποιον βαθμό προβλέψιμη, το επιβεβαιώνει.
Όμως, την ίδια περίοδο όπου στην Ελλάδα στοχοποιούμε τους σπεκουλαδόρους, δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία σε κάτι άλλο που συμβαίνει και οι τελευταίοι έχουν αντιληφθεί.

Τράπεζες και άλλοι παραδοσιακοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα και μετοχές αξίας δεκάδων δισ. ευρώ και έχουν συνάψει παράγωγα συμβόλαια με το ελληνικό δημόσιο ή με ημικρατικές επιχειρήσεις κτλ, σπεύδουν να μειώσουν την έκθεσή τους στη χώρα.
Το κάνουν είτε ξεφορτώνοντας μετοχές και ομόλογα είτε αγοράζοντας CDSs για να προστατευτούν από ενδεχόμενη "τεχνική χρεοκοπία", στέλνοντας το ετήσιο ασφάλιστρο (spreads) για προστασία 6 μηνών πάνω από τις 600 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για μια "σιωπηλή" επιδρομή (silent sovereign run) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επιδρομή είναι πιθανόν να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι μονάδες διαχείρισης κινδύνου (risk management) των ξένων τραπεζών κατανοούν καλύτερα το ρίσκο της επένδυσης σε κρατικούς τίτλους που εκδίδουν χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλά ελλείμματα και χρέη.

Κάποιοι θυμούνται πως κάτι αντίστοιχο συνέβη με τη Lehman Brothers, αν και η κατάρρευση της τελευταίας ήταν μια λανθασμένη επιλογή της τότε αμερικανικής κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια "σιωπηλή" διαδικασία σε εξέλιξη που περιορίζει τις δυνατότητες χωρών της ευρωζώνης -κυρίως της Ελλάδας- να χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και εκτιμάται ότι δεν είναι αντιστρέψιμη.

Οι σπεκουλαδόροι το γνωρίζουν προφανώς, όμως δεν είναι εκείνοι που έχουν βάλει σε κίνηση τη σχετική διαδικασία.

Οι συνέπειες είναι φανερές.

Αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές και η διαδικασία επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, οι πηγές χρηματοδότησης για την Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστούν, καθιστώντας πιο πιθανό το δάνειο από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, γιατί οι μνήμες από την κατάρρευση της Lehman είναι ακόμη νωπές και λογικά δεν θα αφεθούμε στη μοίρα μας.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να λάβουμε τέτοιο δάνειο από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, έστω κι αν πληρώσουμε ακριβότερα τα αντίστοιχα δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα.


Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου