Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Τι επιθυμεί ο Δεκέμβρης;


If one, settling a pillow by her head,
Should say: “That is not what I meant at all.
That is not it, at all.”
T.S. Eliot, "The Love Song of J. Alfred Prufrock"



Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φάντασμα stricto sensu. Όπως όλα τα φαντάσματα, παραμένει ανήσυχο στο βαθμό που κάτι το οποίο αφορούσε τη ζωή του παραμένει θολό και ατακτοποίητο. Όπως όλα τα φαντάσματα, παραμένει ταυτόχρονα βουβό και απαιτητικό. Όπως όλα τα φαντάσματα, μοιάζει να ζητάει κάτι, αλλά το τι ακριβώς παραμένει αινιγματικό.


Και ο Δεκέμβρης του 2009, γιατί για το δικό του φάντασμα πρόκειται, μας απευθύνει κάτι αινιγματικό--τόσο για αυτούς που συμμετείχαν όσο και για όσους έμειναν, όπως ο γράφων, παρατηρητές εκ του μακρόθεν· τόσο για τα υποκείμενα της εξέγερσης όσο και σ' αυτά της καταστολής· τόσο για τους "συμπαθούντες" όσο και για τους φοβισμένους και οργισμένους "νοικοκύρηδες"· τόσο για τους "δράστες", όσο και για τους "θεωρητικούς", τους σχολιαστές, τους "ειδικούς". Η ερώτηση "τι ήταν στην πραγματικότητα ο Δεκέμβρης" δεν επιδέχεται ούτε την απλή άρνηση (δεν ήταν τίποτε το σημαντικό· ήταν μία απλή αρρυθμία στην καρδιά της νεότερης ελληνικής δημοκρατίας· ήταν μία "κακιά στιγμή" στις σχέσεις πολιτών-κράτους· ήταν προβοκάτσια, το αποτέλεσμα οχλαγωγίας από σκοτεινά κέντρα αποφάσεων, κλπ), ούτε την εξιδανευτική πολιτικοποίηση (ήταν μια αυτοδύναμη έκφραση της λαϊκής θέλησης· ήταν μία ξεκάθαρη πολιτική απάντηση σε μια επονείδιστη κατάσταση πραγμάτων· ήταν η βάση για μια σειρά νέων, ανάλογων κινητοποιήσεων· ήταν το σημείο στροφής της ελληνικής κοινωνίας προς μια νέα πολιτική κατεύθυνση, κλπ). Ο Δεκέμβρης δεν μπορεί ούτε να περισταλλεί σε ασήμαντη εξαίρεση από μία κατάσταση εύρυθμης κοινωνικής φυσιολογικότητας, ούτε να αναχθεί σε ξεκάθαρη έκφραση μιας καινοφανούς και επαναστατικού χαρακτήρα νόρμας· δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε ως χαοτικά ασυντόνιστος, ούτε ως αποκαλυπτικός της πολιτικής θέλησης μιας ταυτοποιήσιμης και οργανωμένης κοινωνικής ομάδας· δεν υπήρξε ούτε αφελώς "αυθόρμητος", ούτε κυνικά προσχεδιασμένος· δεν είναι ούτε μηχανικά και "επετειακά" επαναλήψιμος, ούτε εγκλωβισμένος σε μια ορφανή από συνέχεια, ουσιαστικά εξουδετερωμένη μοναδικότητα.


Ο Δεκέμβρης λοιπόν δεν ήταν, δεν είναι, τίποτε άλλο από μια σειρά από διπλές αρνήσεις, με τις οποίες ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας κατέγραψε μια εν μέρει καταστροφική και εν μέρει δημιουργική απορία. Απορία με την κυριολεκτική έννοια του όρου: δισταγμό μπροστά από ένα σταυροδρόμι, αβεβαιότητα για την κατεύθυνση που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, στιγμιαία συναίσθηση αδιεξόδου. Ο Δεκέμβρης δεν είχε αιτήματα. Δεν γνώριζε ποια ήταν τα αιτήματά του. Γνώριζε απλά τι δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο γιατί είχε καταστεί αφόρητο. Τα παιδιά που μίλησαν στην Αυγή σε μια συνέντευξη που ο γράφων βρήκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τις περισσότερες "επώνυμες" απόπειρες να δοθεί επιτέλους ένα όνομα στον Δεκέμβρη (αν και το μόνο αληθές όνομα του Δεκέμβρη είναι "Δεκέμβρης", ένα όνομα ουδέτερο νοήματος, χωρίς ταυτοποιήσιμη θέση στο υπάρχον πολιτικό φάσμα) το είπαν απλά έτσι:


"Είναι ότι κάτι γινόταν, κάτι άλλαζε".


"Κάτι γινόταν". Αλλά τι; "Κάτι άλλαζε". Αλλά τι; H φράση ονομάζει ένα συμβάν και ταυτόχρονα αφήνει την φύση του ασαφή· αναδεικνύει ένα κίνητρο συμμετοχής αλλά δεν μπορεί να το προσδιορίσει πέρα από αυτή τη μία λέξη: "Κάτι".


Όχι "τίποτε". Ούτε "αυτό" ή "εκείνο". "Κάτι". And you know something is happening here, but you don't know what it is, τραγούδαγε ο Dylan το 67-68. Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η καθαρά μηδενιστική επιθυμία για το τίποτε. Ούτε η καταφατική επιθυμία για την μία ή την άλλη μεταρρύθμιση, την μία ή την άλλη ανταπόκριση σε αυτό ή το άλλο αίτημα. Δεν εξελίχθηκε σε μακρόπνοο χειραφετητικό κίνημα, ούτε μπόρεσε να παρέξει βάσεις για την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών. Ούτε εξελίχθηκε όμως σε εκ των προτέρων συμβιβασμένο με την τάξη πραγμάτων συνδικαλιστικό αίτημα. Δεν ζήτησε τίποτε. Δεν έδωσε όνομα στο "κάτι." Αυτή είναι η αδυναμία του. Και η δύναμή του.


Ο Δεκέμβρης ήταν η επιθυμία για "κάτι" λοιπόν. Αλλά αυτό είναι ήδη πλεονασμός. "Ο Δεκέμβρης ήταν η επιθυμία", καλύτερα. Γιατί η επιθυμία είναι πάντα επιθυμία για "κάτι", "κάτι" που όμως δεν μπορεί να ονομαστεί, γιατί δεν μπορεί να δοθεί, να προσφερθεί απ' τον άλλο. Η επιθυμία γνωρίζει μόνο την έλλειψη, αυτό που δεν την καλύπτει, αυτό που δεν την εκπληρώνει. Καλύτερα: η επιθυμία αφαιρεί τον εαυτό της από κάθε απάντηση στο χωρίς όνομα αίτημά της για "κάτι." Η επιθυμία μιλάει αποφατικά και εκ των υστέρων: "That is not it at all. That is not what I meant at all", με τα λόγια του Eliot στις αρχές του 20ου αιώνα. Και με αυτά των παιδιών του Δεκέμβρη: "Δεν ξέραμε ακριβώς τι θέλαμε, αλλάξέραμε ότι αυτό που έχουμε δεν ήταν καλό, δεν μας έκανε"...............

Τα νούμερα του Δεκέμβρη


του Σταύρου Θεοδωράκη


Το πρωί της Παρασκευής άκουσα στο ραδιόφωνο ένα «βαρυσήμαντο» σχόλιο.
Για τον Αλέξανδρο βεβαίως. O σχολιαστής είπε ότι «ο δολοφόνος αστυνομικός
καλοπερνάει στη φυλακή, αν όμως είχε σκοτώσει ένα κουστουμαρισμένο πολίτη
 θα τον είχαμε κιόλας εκτελέσει». Έχασα τον βηματισμό μου, παραπάτησα και
έτσι αποσβολωμένος μπήκα στο επετειακό, τριήμερο (και βάλε)
«για τον Δεκέμβρη του Αλέξη».

Η αλήθεια είναι ότι είχα προετοιμασθεί να ακούσω διάφορα αυτές τις μέρες αλλά
 αυτό ούτε που το είχα φαντασθεί. «Στο όνομα της επανάστασης» κάποιος
«να κλείνει το μάτι» στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Και αυτός ο «κάποιος»
 να είναι ένας αναγνωρισμένος δημοσιογράφος «αριστερών» αρχών. Αυτή ίσως
 είναι μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις της εποχής μας. Η γενιά που
εξουσιάζει σήμερα την πολιτική, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ βρήκε την ευκαιρία
 να «αναμειχθεί» με το ρευστό και αυθόρμητο μαθητικό κίνημα για να πουλήσει
 «αντίσταση».

Έτσι φτάσαμε στο σημείο οι δημοσιογράφοι που τους φρουρούν αστυνομικοί, να
το παίζουν αναρχοαυτόνομοι και από τους καναπέδες των τηλεοπτικών
 πρωινάδικων να εκτοξεύονται ατάκες του τύπου : «Η νέα ελληνική ιστορία
 γράφεται με αίμα».
«Οι νέοι είναι καλοί… μπλα … μπλα», «οι αστυνομικοί είναι κακοί … μπλα … μπλα»,
 έγραφε πρόσφατα ένας συγγραφέας, προβάλλοντας μια πιο σικ εκδοχή του
συνθήματος «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Λες και οι «μπάτσοι» - και όχι οι
 διανοούμενοι ή οι δημοσιογράφοι ή οι γραφειοκράτες της κρατικής μηχανής - είναι
 ο πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της σημερινής εξουσίας.

Η οργή λοιπόν των πιτσιρικάδων δεν είναι το μείζον θέμα που επιζητά σήμερα
ερμηνεία. Το πρόβλημα είναι οι μεσολαβητές. Οι νέοι και εξυπνάδες θα πουν
και πέτρες θα πετάξουν και με τους «μπάτσους» θα τσακωθούν και ζημιές θα
 προκαλέσουν και σφαλιάρες θα φάνε! Έτσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνει και με αυτή
τη γενιά. Ακόμη και οι μολότοφ και οι κουκούλες δεν θα τρομοκρατούσαν τόσο
την κοινωνία αν δεν ήταν στην μέση οι … πάτρωνες. Οι επαγγελματίες της
επανάστασης που πορεύθηκαν συμβιβασμένοι και τώρα σπρώχνουν τους
πιτσιρικάδες στα άκρα, μήπως και καλύψουν απωθημένα και ενοχές.
Αν αποσυρθούν όλοι αυτοί (40άρηδες και 50άρηδες πια) τότε όλα -ακόμη και
 τα «κινήματα» - θα αποκτήσουν ξανά τις πραγματικές τους διαστάσεις. Και η
 εξέγερση των νέων θα αποκτήσει ξανά ένα άρωμα αθωότητας. Μακριά από τις
θεαματικές υπερπαραγωγές που τους επιβάλλουν.

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=37

Όλοι ένοχοι απέναντι στους νέους















Γράφει ο Γιάννης Γερονικολός


Προσπάθησα να αρχίσω το κείμενο αυτό με πάνω από δέκα διαφορετικούς τρόπους. Ήθελα να γράψω για τη μαύρη επέτειο από τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη. Για τη σφαίρα του Ράμπο – ειδικού φρουρού, τις φωτιέςπου έκαιγαν επί μέρες στην Αθήνα, τις διαδηλώσεις και τους μαθητές, τα ΜΑΤ και τον Πάκη. Ήθελα να γράψω τι μας δίδαξε αυτή η θλιβερή ιστορία.Τι μάθαμε από αυτά και αν, σήμερα, θα τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά. Προσπάθησα να γράψω σαν ένας «πολίτικαλ κορέκτ» αντικειμενικός δημοσιογράφος. Και απέτυχα. Απέτυχα όχι απλά να γράψω ένα κείμενο ανεκτό, αλλά δεν μπόρεσα καν να ξεκινήσω να βάζω τις σκέψεις μου σε σειρά.

Πώς μπορείς να προσεγγίσεις «αντικειμενικά» την εν ψυχρώ δολοφονία ενός παιδιού από ένα ένστολο όργανο της συντεταγμένης πολιτείας; Πώς γίνεται «εν ονόματι του νόμου» να παίρνει κάποιος ένστολος δολοφόνος τη ζωή ενός 16χρονου; Συγνώμη, αλλά όταν το χέρι του νόμου πράττει σανπιστολέρο της άγριας δύσης, τότε η απάντηση που θα λάβει είναι «ινδιάνικη»: φωτιά και τσεκούρι!

Όσο δε θεωρώ «λογικό» να σκοτώνει ένας ένστολος έναν πιτσιρικά, μόνο και μόνο επειδή έκανε το λάθος να πίνει καφέ στα Εξάρχεια και να τον στραβοκοιτάξει, άλλο τόσο θεωρώ παράλογο το να καεί το κέντρο της Αθήνας από μερικούς χουλιγκάνους. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον περσινό Δεκέμβρη, τα δύο αυτά γεγονότα συγχέονται. Δεν μπορείς να τα δεις απομονωμένα και να τα κρίνεις ξεχωριστά. Έχουμεδράση και αντίδραση και όπως μπορεί ακόμα και ένας μαθητής του γυμνασίου να βεβαιώσει, όσο πιο δυνατή η δράση τόσο πιο δυνατή θα είναι και η αντίδραση.

Από κει και πέρα το χάος! Σε μια υγιή αντίδραση της νεολαίας βρήκαν πεδίο δράσης «μαύρα» χουλιγκάνια, προσπάθησαν να καπελώσουν«ροζ» κομματάρχες, παράτησαν το τιμόνι ευθυνόφοβοι κυβερνήτες, έκαναν την πάπια γιαλαντζί αριστεροί, έδωσαν ρεπορτάζ «ενωμοτάρχες» δημοσιογράφοι, απολύθηκαν φωτορεπόρτερ που δημοσιοποίησαν καρέ που«δεν έπρεπε», έκλαψαν για κάποια τζάμια μίζερα «ανθρωπάκια»,αδελφοποιήθηκαν ΜΑΤ και Χρυσαυγήτες, γκετοποιήθηκαν τα Εξάρχεια και πήρε ποσοστά ο Καρατζαφέρης.

Έχω σπάσει πολλές φορές τα νεύρα μου προσπαθώντας να μιλήσω με πολιτικούς και δημοσιογράφους για το πώς είδαν εκείνα τα γεγονότα. Ή εγώ πέφτω πάντα στην περίπτωση, ή αν η ηλιθιότητα είναι μια φορά ανίκητη, γίνεται εκατό όταν παντρευτεί το συντηρητισμό. Ανεξαρτήτως κόμματος, μπλέ και πράσινοι «κόκκοι» της εξουσίας επιχειρούσαν – και προσπαθούν ακόμα -να με πείσουν ότι όλα έγιναν βάση σχεδίου (!) με το επιχείρημα ότιπολύ γρήγορα τη νύχτα της δολοφονίας άρχισαν τα πρώτα επεισόδια. Σα να λέμε ότι ο Αλέξης έστησε προβοκάτσια στην έννομο τάξη δίνοντας τη ζωή του. Για τέτοια ποσοστά βλακείας μιλάμε! Και αυτοί οι άνθρωποι είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών ή διαμορφωτές της κοινής γνώμης… Πλην όμως είναι ως φαίνεται παντελώς άσχετοι και αποκομμένοι από τη νεολαία αλλά και από την τεχνολογία και τα social media.

Εφέτος τίποτα δεν είναι ίδιο παρά μόνον ο πόνος της μάνας. Η φωτιάτης κοινωνικής ανισότητας κάνει ακόμα το καζάνι να κοχλάζει και τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα ούτε στην παιδεία, ούτε στην οικονομία, ούτε στην αστυνομία ή στην καθημερινότητα. Η περσινή έκρηξη όμως αποσυμπίεσετην οργή και έριξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στις ενστάσεις της νέας γενιάς για τον κόσμο που θα τους παραδώσουμε. Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει: «Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου… ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία… Εκφράζω ακόμη μία φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στην νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας», τότε νομίζω ότι η κραυγή των νέων βρήκε κάποιαώτα ευήκοα. Μένει στην Πολιτεία να αποδείξει ότι αυτά δεν είναι κούφια λόγια για να γλυτώσει μερικές μολότωφ και κάποιες τζαμαρίες.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΥΤΟΥΠΗΔΕΣ..

t ΑΙΧΜΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος 
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Είναι κρίμα να ακυρωθεί η προσπάθεια για την επικράτηση- ή την επιβολή- της αξιοκρατίας στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού εξ αιτίας ενός φιάσκου, όπως αυτό με τον ειδικό γραμματέα για τιςΔΕΚΟ. Και είναι και άδικο να δυσφημείται μια πραγματικά πρωτοποριακή για την Ελλάδα διαδικασία επειδή κάποιος είδε αυτό το μοντέλο στελέχωσης ως ευκαιρία «να κονομήσει». Δεν καταλαβαίνω όμως αυτούς που διαμαρτύρονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή παρεισέφρησε στους διορισθέντες και ένας... 
πατεντάτος νεοδημοκράτης, ο συγκεκριμένος. Ίσα ίσα που αυτό πρώτον αποδεικνύει την αξιοκρατία του συστήματος και δεύτερον αποκαλύπτει ότι η λογική της «κονόμας» που αποτέλεσε το ιδεολογικό υπόβαθρο της νεοδημοκρατικής κάστας των «κουμπάρων, των κολλητών και των φίλων» δεν περιοριζόταν στο σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα επί 5 χρόνια, αλλά είχε διαποτίσει ολόκληρο τον κορμό της Ν.Δ. Για να το πούμε πιο απλά, ο Κουτούπης και ο κάθε Κουτούπης υπηρεσία προσφέρουν: δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε, γιατί δυστυχώς σ΄ αυτή τη χώρα ξεχνάμε εύκολα. Όπως για παράδειγμα ότι πριν από δύο μήνες κουτούπηδες διοικούσαν τη χώρα...

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΑΝ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ...



Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, οι δημόσιες και σαφείς καταγγελίες του για το ρόλο, πριν και μετά, των παραγόντων της Ε.Ε., το κάλεσμα στο κ. Παπαδήμο να σταματήσει την στάση του Πόντιου Πιλάτου και ν΄ ασχοληθεί ενεργά και επιβοηθητικά με τη χώρα του, η αποφασιστική εμμονή στην ουσία της οικονομικής πολιτικής, που είχε εξαγγελθεί και ψηφιστεί από το λαό, οδήγησαν, σε λιγότερο από μια εβδομάδα στην αλλαγή του όλου σκηνικού.

Ένας μετά τον άλλον, οι γκαουλάϊντερς των Βρυξελλών, άρχισαν να τα μαζεύουν και ν΄ αλλάζουν στάση και ρότα. Η εξωφρενική άποψη, πως πρέπει, τώρα, η Ελλάδα να υποστεί κυρώσεις, επειδή δεν λήφθηκαν μέτρα αντιμετώπισης του υπερβολικού ελλείμματος, στο …πρώτο εξάμηνο του 2009, από τον Καραμανλή και τον Παπαθανασίου, παραμερίστηκε, μετά την κατακεραύνωσή της από τους εκπροσώπους της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε να κριθεί και ν΄ αξιολογηθεί, με βάση το πρόγραμμα, τις θέσεις και τα μέτρα της κι όχι με βάση τις αλχημείες και τις μπακαλίστικες πολιτικές των ανίκανων της νεοδημοκρατίας, τους οποίους ο ελληνικός λαό ξαπόστειλε. >>>Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου, εμφάνισε στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης., ολόκληρη σειρά δηλώσεων ΟΛΩΝ των παραγόντων της ΄Ενωσης, (Αλμούνια, Τρισέ, Γιούνγκερ κ.α.), που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009 και μέχρι τις εκλογές του Οκτώβρη, εκθείαζαν την κατάσταση και την ακολουθούμενη, τότε, πολιτική, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην επικείμενη κατάρρευση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Η γλυκανάλατη αυτή στάση των βρυξελλάτων άλλαξε άρδην, αμέσως μετά τις 4 Οκτωβρίου και όλοι τους, άρχισαν συντονισμένα και εναρμονισμένα, να επιτίθενται κατά της χώρας και να ζητάνε τα ρέστα, από την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
Ο στόχος τους εξόφθαλμος και πολύ ευρύτερος : η ματαίωση της εφαρμογής σε χώρα της Ευρωζώνης, μιας άλλης πολιτικής, διαφορετικής από τις συνηθισμένες και ενταγμένες στα πλαίσια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, μιας οικονομικής πολιτικής, που δεν θέλει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των αδύναμων, εισοδηματικά, τάξεων.

Το γεγονός πως «αντίπαλος» ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που εξέφραζε και επιχειρούσε να υλοποιήσει ιδέες, μέτρα και πολιτικές, οι οποίες είχαν επεξεργαστεί και σχεδιαστεί σε διεθνές επίπεδο, εξιτάριζε τα μίσθαρνα εκτελεστικά όργανα του νεοφιλελευθερισμού, που όρμησαν αδίστακτα και αδηφάγα, κατά του Γ. Παπανδρέου, της κυβέρνησής του, της Ελλάδας !...
Παίζοντας τον ξεδιάντροπο ρόλο του προπομπού – καταδότη, έδωσαν το σήμα στους εγκληματικούς μηχανισμούς του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, για να πέσουν, σαν τα κοράκια, πάνω στη χώρα μας !...

Ευτυχώς, όπως τονίστηκε παραπάνω, η ληστρική αυτή επέλαση, προς το παρόν αναχαιτίστηκε, μετά την ελληνική αντίδραση και οι λαλίστατοι, μέχρι χθες, Τρισέδες και Αλμούνηδες, το γύρισαν και εμφανίζονται πιο ανεκτικοί και πιο καθησυχαστικοί, τώρα :
« Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισαν ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα "πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση"…
» Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαρακτήρισε "εικασίες" τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο περί πτώχευσης του ελληνικού κράτους, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο", δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας...».

Η σύγκρουση, σαφώς και συνεχίζεται !...



http://logoplokies.blogspot.com/2009/12/blog-post_02.html

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Μεταπολίτευση. Ζει και βασιλεύει…



Στις αρχές του 2004, μετά από πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, περίπου 1.000.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, εξέλεγαν χωρίς αντίπαλο το σημερινό πρωθυπουργό στην ηγεσία του κόμματός του.

Το Νοέμβρη του 2007, μετά την εκλογική ήττα εκείνου του Σεπτέμβρη, περίπου 740.000 μέλη και φίλοι του κυβερνώντος σήμερα κόμματος, κόντρα στο ρεύμα, επανεξέλεγαν και πάλι τον Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πριν και μετά το Σεπτέμβρη του 2007, πολλοί, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και άλλοι, μιλούσαν για το τέλος του δικομματισμού, επιχειρηματολογούσαν υπέρ του τέλους της μεταπολίτευσης.

Η δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΝ και τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, έδιναν «τροφή» σε αυτήν την επιχειρηματολογία. Λίγοι ήταν οι δημοσιολογούντες, που έλεγαν δημόσια και συστηματικά, πως τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν βαθιές κοινωνικές ρίζες και δεν καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, επειδή έτσι το επιθυμούν τα μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ, ή οι δημοσκοπήσεις…

Την Κυριακή, περίπου 770.000 νεοδημοκράτες, υιοθετώντας την καινοτομία του Γ. Παπανδρέου, εξέλεξαν και αυτοί από την κομματική και κοινωνική τους βάση τον Αντώνη Σαμαρά ως πρόεδρό τους.

Σήμερα, ένας από τους υπέρμαχους της νέας μεταπολίτευσης και της κατάρρευσης των μεγάλων κομμάτων, η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», με καθυστέρηση ετών, αναγνωρίζει στο κύριο άρθρο της πως οι δυο μεγάλες παρατάξεις είναι πολιτικά και ιδεολογικά ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία, με δεδομένη ιστορικότητα, με ευρύτατη λαϊκή βάση και με συνειδητοποιημένους πολίτες και υποστηρικτές!

Μάλιστααα…

Αν κάτι έμαθε το «ΒΗΜΑ», αν κάτι έμαθαν οι υποστηρικτές των παρασκηνίων και οι αναλυτές της οκνηρίας είναι ότι, ο κόσμος της μεταπολίτευσης, η κουλτούρα της μεταπολίτευσης, όσο ζει «βιολογικά», αρνείται να πεθάνει πολιτικά.

Τα καλά και τα κακά της μεταπολίτευσης αρνούνται να πεθάνουν… Πολιτικά, ιδεολογικά, επιχειρηματικά, γραφειοκρατικά, πολιτισμικά… 

Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους...

















Γιατί θέλουν εκλογές το Μάρτη, μόλις 6 μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ;
"Γιατί έχουμε προγραμματικές διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ" , απαντά ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ. , Μάκης Βορίδης. Στα... (αυτά, ξέρετε) μας, παραλίγο να του πει ο Χατζηνικολάου. "Και τι σημαίνει αυτό; Κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει να πηγαίνουμε σε εκλογές; " . Οι απαντήσεις του συνήθως λαλίστατου Βορίδη, δεν ήταν πειστικές. Η πολιτική ανοησία του προέδρου τους να προτείνει στα σοβαρά για τον επόμενο Μάρτη, εκλογές, τους έχει ενταφιάσει το πάθος και τη λογική τους.
Η μέχρι σήμερα πετυχημένη ρητορική των βουλευτών του ΛΑ.ΟΣ. , μοιάζει πια πολύ αφελής και παιδαριώδης...



http://nonews-news.blogspot.com/2009/12/blog-post_3745.html

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ




Είμαι ένας από εσάς. Σας ένοιωσα, σας κατάλαβα. Je vous ai compris. Η μαγική φράση και η χαρακτηριστική

αυτοκρατορική κίνηση ανήκει στον στρατηγό De Gaulle όταν χρειάσθηκε να μιλήσει στους Γάλλους στρατηγούς-σφαγείς στο Αλγέρι. Που όμως οι δύστυχοι τον δικό του κούφιο εθνικισμό πίστεψαν για το μεγαλείο της Γαλλίας και την αιώνια Γαλλική Αλγερία. Τρεις μήνες αργότερα τους άδειασε οριστικά αφού τους ξεδόντιασε. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε και οι στρατηγοί κόσμησαν τα σίδερα της φυλακής. Ο De Gaulle εγκαινίασε την μακροημερεύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν και γράφαμε. Η πρώτη δεξαμενή που ανοίγει για τη Ν.Δ. , με την εκλογή Σαμαρά είναι του ΛΑΟΣ, του οποίου μέρος των ψηφοφόρων φυσικά και έλκεται από τον αειθαλή Μακεδονομάχο, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους κλείνει το μάτι.
Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να πήγαν την Κυριακή και να ψήφισαν με εμπιστοσύνη τον Αντώνη τους. Όπως οι στρατηγοί στο Αλγέρι.

Σίγουρα σε αυτούς δεν ανήκει ο πρόεδρος Καρατζαφέρης που τώρα θα υπερακοντίζει σε εθνικοφροσύνη και αντι-πασοκισμό μήπως και διακόψει την αιμορραγία προς Ν.Δ.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συγχαρητήρια εύσημα Κουσνέρ στον Γ.Παπανδρέου για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ



Πηγή : Ελευθεροτυπία
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε για την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, για το έργο της Ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ. Απέδωσε τα εύσημα στον Γιώργο Παπανδρέου για τη διοργάνωση της Συνόδου της Αθήνας.
Ο Μπ. Κουσνέρ χαρακτήρισε τη συνάντηση των Αθηνών εξαιρετικά χρήσιμη και τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεσματικό και ουσιαστικό στη δουλειά που έκανε για την προετοιμασία της συνόδου. Όπως είπε, εκανε μια σύνοδο η οποία δεν ήταν απλώς "για να γίνει", αλλά για να λύσει προβλήματα.



http://sotiras.blogspot.com/

ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ..




ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΝΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ...
Ασφαλώς και οι πολιτικές επιλογές κάθε πολίτη ή πολιτικού είναι σεβαστές.
Διαφορετικά δεν θα είμαστε κοινωνία ανθρώπων αλλά ζούγκλα...
΄Αλλο όμως η πολιτική επιλογή, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και αντιπαλότητα και άλλο οι χυδαίες φραστικές επιθέσεις και ανομολόγητες ενέργειες.
Νικήτας Κακλαμάνης:
Πέραν απο τις ανοίκειες προσωπικές φραστικές επιθέσεις στο νέο Πρόεδρο της Ν.Δ., μάζεψε τους αθίγγανους στο Γκάζι, και τους κουβάλησε στη συγκέντρωση της Ντόρας και μετα τους έβαλε στη σειρά να την ψηφίσουν.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 
Δεν ήξερε τι έλεγε σε βάρος του Σαμαρά, που ακόμα και η Ντόρα αναγκάστηκε να τον αποσύρει απο την δημοσιότητα...
Βύρων Πολύδωρας:
Ο "φιλόσοφος" της ασυναρτησίας που με τόση χαρά τον έβγαλε ο Χατζηνικολάου, να επιτεθεί με εμπάθεια στον Σαμαρά, βγάζοντας χολή και απύθμενο προσωπικό κόμπλεξ.
Θόδωρος Κασίμης: 
Καλά αυτόν.... άστε τον,, Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να ξαναπάει στη Ρηγίλης.
Οι άλλοι όμως; Πώς θα συνεργασθούν με τον νέο Πρόεδρο,όταν τόσο βίαια είχαν καταφερθεί εναντίον του, λόγω και έργω, αφού είχαν ποντάρει στην Ντόρα και ήσαν βέβαιοι για την νίκη της, και χρησιμοποιούσαν με νόημα ως έσχατο επιχείρημα οτι ανεξάρτητα απο τις δημοσκοπήσεις, τις εκλογές θα κερδίσει εκείνος που έχει τον "μηχανισμό" να κινητοποιήσει τους ψηφοφόροους; 
Ναι ξέρω, θα πείτε οτι με τον ίδιο ή μεγαλύτερο βαθμό ... αξιοπρέπειας θ α πάνε τώρα να τον...προσκυνήσουν!!!
Υ.Γ.

Θα με κατηγορήσετε οτι ξέχασα τον Γιακουμάτο.
΄Οχι δεν τον ξέχασα...
Υπάρχει διάταξη στην Ποινική Δικονομία που ορισμένοι αθωώνονται ... λόγω ακαταλόγιστου....



Η βλακεία παραμένει άτρωτη

Τέλος, η όσο το δυνατόν ταχύτερη 
απομάκρυνση της εφεδρικής Κυβερνήσεως του 
ΠΑ.ΣΟ.Κ από τα διαρκώς διογκούμενα 
προβλήματα του τόπου, για μας στο ΛΑ.Ο.Σ είναι 
βασικός Πυλώνας δράσης

Αυτός ήταν ο
 επίλογος μιας ακόμα χαζής δήλωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη που αφορούσε την εκλογή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς , η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το φάντασμα της χρεοκοπίας αλλά 
και μια σειρά καιροσκόπων πολιτικάντηδων που θυσιάζουν τα πάντα για λίγη δημοσιότητα.

Βλέπετε ο
 μπαρμπά-Γιώργος νιώθει ήδη καυτή την ανάσα του Σαμαρά στο πατριωτικό κοινό του ΛΑΟΣ κι άρχισε τα πυροτεχνήματα..



http://www.parapolitiki.com/2009/11/blog-post_9606.html

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ...

 Αγαπητό fimotro,
Αν αυτό δεν είναι σύνδρομο, τότε τι είναι; Μα τρία στα τρία; Πρώτα ο Βενιζέλος, μετά ο Καραμανλής και τώρα η Ντόρα. Το πράγμα ξεφεύγει από το τυχαίο και συμπτωματικό.Μάλλον την εξήγηση πρέπει να την αναζητήσουμε στη Μεταφυσική! Και δε μιλάμε για απλές... 
ήττες. Πανωλεθρία υπέστησαν και οι τρεις. Oι 10 μονάδες είναι αφετηρία! Τελικά όποιος έχει την «τύχη» της υποστήριξης του Πρετεντέρη, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι. Κάτι σαν το γνωστό άσμα: «ότι αγαπάω εγώ, πεθαίνει….». Μάλιστα η γκαντεμιά του έχει παρασύρει και τονΠαναθηναϊκό, αλλά αυτό ας μην του το καταλογίσουμε στον ίδιο βαθμό με τα άλλα. Βλέπω από δω και πέρα να τον αποφεύγουν όσοι βάζουν υψηλούς στόχους. Θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την ανελέητη κριτική του. Μου αρέσει που ο Μητσοτάκης έχει το όνομα, αλλά τη χάρη άλλος….
Μια αναγνώστρια



http://fimotro.blogspot.com/2009/11/blog-post_8789.html

Νέος Αβέρωφ ο Σαμαράς. "Μυρίζει" ΕΡΕ...




"Ξεμαρμάρωσε η Δεξιά. Κι ας ελπίσουμε να μην ξεμαρμαρώσει μαζί της και κανένας πραγματικός Άναξ"!...
Ότι πιο σκληρό , ανιστόρητο,κομπλεξικό και βαθιά άδικο, έχει γραφεί για τον Σαμαρά, το υπογράφει σήμερα στο ΒΗΜΑ ο Ντερμπεντέρης. Βλέπει να αναβιώνει το φάντασμα του Αβέρωφ, και η φοβική, υποκριτική και εθνικόφρων Δεξιά. Ούτε η ίδια η Ντόρα να το είχε γράψει.
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Η βαθιά Δεξιά
Αν κάτι προέκυψε από την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ είναι ότι επιτέλους αποκτήσαμε Δεξιά. Ως τώρα, να το υπενθυμίσω, είχαμε μια Κεντροδεξιά, έναν «μεσαίο χώρο», μια «φιλελεύθερη παράταξη», μια «Δεξιά της Δεξιάς» αλλά...
Δεξιά γιοκ. Ημασταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης που την είχε εξαφανίσει.

Ε, λοιπόν, η Δεξιά πήρε την εκδίκησή της. Αυτή η «βαθιά Δεξιά» που στριμώχθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες σε κάλπες και εκλογικά τμήματα για να εκλέξει τον αρχηγό της. Μια «βαθιά Δεξιά» όπως όλες οι Δεξιές που σέβονται το όνομά τους: συντηρητική και εθνικόφρων, λαϊκή καιφοβική, υποκριτική και ηθικολόγα.

Μια Δεξιά από τα παλιά. Ομολογώ ότι είχα χρόνια να ακούσω να χειροκροτούν τον... Ευάγγελο Αβέρωφ (!) ή να συγκινούνται με δηλώσεις περί «καθαρότητος της παρατάξεως» - από διάφορα «μιάσματα», υποθέτω... Μύρισε ΕΡΕ. Ακροατήρια, συμβολισμοί και ρητορικές που νομίζαμε ότι είχαν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου ξαναβγήκαν στο μπαλκόνι.

Ε, λοιπόν, δεν είχαν χαθεί. Ακριβώς όπως ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», η Δεξιά ξεμαρμάρωσε από μια κυβερνητική χρεοκοπία και από μια εκλογική ήττα, ας ελπίσουμε να μην ξεμαρμαρώσει μαζί της και κανένας πραγματικός άναξ! Και ξυπνώντας χρέωσε την ντροπή της ήττας σε όποιον θεώρησε ότι συμμετείχε περισσότερο στη χρεοκοπία. Οι χθεσινοί ψηφοφόροι του Καραμανλή καταψήφισαν τα τζάκια και την οικογενειοκρατία, άπαιχτο...

Οπως με το ΠαΣοΚ του 2007, τις εσωκομματικές διαδικασίες κρίνει το σκληρό παραταξιακό ακροατήριο. Σε αυτό το επίπεδο δεν νομίζω ότι η εκλογή Σαμαρά αποτελεί έκπληξηυποψιάζομαι πως, αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς, θα ψήφιζαν με το ίδιο πάθος Παναγιωτόπουλο ή Μιχαλολιάκο... Εκπληξη δεν είναι ούτε καν η αξιολογότατη επίδοση του Ψωμιάδη. Εκπληξη αποτελεί μόνο η εκστρατεία της Μπακογιάννη: επέμενε μέχρι τελευταίας στιγμής να απευθύνεται σε κάποιους άλλους.

Στο ΠαΣοΚ τρίβουν τα χέρια τους. Θεωρητικά μια πραγματική Δεξιά είναι ο καλύτερος αντίπαλος που μπορείς να τους δωρίσεις. Οικειοποιούνται το Κέντρο και τον «μεσαίο χώρο», ολόκληρη τη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική προοπτική, ενώ ενεργοποιούν και όλα τα αντιδεξιά ανακλαστικά που υπάρχουν στο DΝΑ της δημοκρατικής παράταξης. Μια και τον θυμηθήκαμε, δεν νομίζω ότι το ΠαΣοΚ είχε ποτέ ευκολότερο αντίπαλο από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Αλλά ας μετριάσουν τους πανηγυρισμούς: αν ο Σαμαράς κάνει πράξη τη λαϊκή και ακομπλεξάριστη Δεξιά που υποσχέθηκε, μπορεί να βρει ακροατήριο στο ΠαΣοΚ ευκολότερα απ΄ όσο νομίζουν ορισμένοι. Διότι ούτε το «λαϊκό» ούτε το «δεξιό» έχουν συγκεκριμένο χρώμα.
BHMA.

Αρχηγός...




Του Γιώργου Χρ.Παπαχρήστου
ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ απλώς τη μεγάλη ανατροπή ο Αντώνης Σαμαράς, κερδίζοντας το αδιαφιλονίκητο φαβορί που ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Ουσιαστικά με τη νίκη του αποστράτευσε μια ολόκληρη γενιά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας- στελέχη που κυβέρνησαν τη χώρα επί πεντέμισι χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματακαι εξ αυτού του λόγου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γυρίζει πραγματικά σελίδα.

Όμως τώρα που τελειώνουν οι πανηγυρισμοί και κλείνουν ένας ένας οι...
προβολείς, αρχίζουν τα δύσκολα. Ο Αντώνης Σαμαράς που προειδοποίησε ήδη από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση- υπονόμευση έσπευσε να την χαρακτηρίσει εκ των προτέρωνκαλείται να αποδείξει ότι είναι αρχηγός ολόκληρης της Νέας Δημοκρατίας.

Ότι σ΄ αυτήν έχουν θέση και οι χαμένοι της μάχης, και κυρίως όσοι εκτέθηκαν υπέρ το δέον, στηρίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη. Κυρίως όμως καλείται να αποδείξει ότι το κόμμα θα παραμείνει κεντροδεξιό και δεν θα γείρει προς τα δεξιά, και κυρίως την άκρα δεξιά. Εύκολο; Δύσκολο! Γιατί ήδη ορισμένοι Ηρακλειδείς του άρχισαν να μιλούν για την «καθαρότητα» της παράταξης. Αυτούς πρέπει να μαζέψει πρώτα...
Αιχμές από τα ΝΕΑ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αγώνας δρόμου για αποκατάσταση αξιοπιστίας



Για άρθρα που χαρακτηρίζονταν από κινδυνολογική προσέγγιση, βάσει των οποίων στήθηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι αναλύσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες, αδικούν τόσο τη χώρα και την οικονομία της όσο και μια κυβέρνηση μόλις 50 ημερών.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει μια σειρά από μέτωπα με πρώτο το ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας μη βιώσιμη την κατάσταση των ταμείων και επισημαίνοντας την ανάγκη εκ βάθρων αλλαγών.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε "εθνικό στοίχημα" την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία".

Σε ομιλία της στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Η κα Κατσέλη επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ρύθμιση οφειλών και Τειρεσίας), ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2010, θα εξοφληθούν όλες οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και σε επιμέρους κοινοτικά προγράμματα".

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Σπέκχαρντ εκτίμησε ότι για να προσελκύσει η χώρα μας ξένα κεφάλαια και επενδύσεις, θα πρέπει να έχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ευέλικτη αγορά εργασίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε ότι χώρες που δεν έχουν ευέλικτες αγορές εργασίας μειονεκτούν σε σχέση με άλλες που προσελκύουν επενδύσεις και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς "είναι τεράστια δεξαμενή ταλέντων και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί".

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο: Ή θα αντιδράσει με σύνολο έκτακτων μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή θα καταρρεύσει".

 Εν τω μεταξύ, εφικτό θεωρούν πήγες του υπουργείου Οικονομικών να δοθεί παράταση στην Ελλάδα, τρία ή τέσσερα χρόνια, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω απο το 3%, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη.

Παράλληλα, σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε καθεστώς επιτήρησης, προχώρησαν την Κυριακή ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Αλμούνια είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ποτέ, διότι έχει τη στήριξη της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο για να δανειστεί.

Η ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΄Η Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ…



1. Η διαδικασία, σαφώς δημοκρατική (κι όχι στημένη και επικοινωνιακή όπως, κατά χαρακτηρισμό των δεξιών, ήταν οι ανάλογες του ΠΑΣΟΚ), έδωσε τη δυνατότητα να εκτονώσουν τον καημό τους, οι πολύπαθοι οπαδοί της νεοδημοκρατίας.

2. Το αποτέλεσμα, φαινομενικά, δεν δίνει περιθώρια αμφισβητήσεων και σοφά έδωσε τη λύση από την πρώτη Κυριακή, καθώς το ενδεχόμενο επαναληπτικής ψηφοφορίας, φάνταζε ως το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου…

3. Το Μητσοτακέϊκο υπέστη μια καίρια στρατηγική ήττα, κάτι που ανατρέπει σχεδιασμούς και επιδιώξεις ολόκληρης ζωής.

4. Η ηττημένη, δεν παίζει ούτε για δεύτερη, μιας και το πόστο έχει δοθεί, από τον νικητή, στον Αβραμόπουλο.


5. Κάποια σημαντικά και προβεβλημένα, μέχρι σήμερα, στελέχη του κόμματος, (π.χ. Μεϊμαράκης…), παίρνουν την άγουσα προς τον καιάδα, λόγω της συμπεριφοράς και της πρακτικής τους στην όλη …προεκλογική – εσωκομματική περίοδο…

6. Η Ν.Δ. κάνει – σαφέστατα – κάποια κλικ προς τα δεξιά, σε μια σειρά ζητημάτων και δεν θ΄ αργήσει αυτό να φανεί στην πράξη, με τις θέσεις και την πολιτική του νέου αρχηγού. Η εξέλιξη αυτή, μάλλον, θα ορθώσει νέα τείχη ανάμεσα στη νεοδημοκρατία και το χώρο του Κέντρου, κονταίνοντας έτσι την οροφή των ποσοστών της παράταξης.

Πέρα, όμως, απ΄ όλ΄ αυτά, που προκύπτουν, ως φυσιολογικές διαπιστώσεις, το σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο παραμένει, ως αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο του κόμματος της Ν.Δ., είναι η άποψη, πως ο άρτι εκλεγείς Πρόεδρος Α. Σαμαράς συμμετείχε και πρωταγωνίστησε, το 1993, σε συνομωσία, που υπαγορεύτηκε από μεγάλα και άνομα συμφέροντα, κι έριξε την τότε κυβέρνηση, κατ΄ εντολή τους.
Το θέμα δεν περιορίζεται, μόνο, στα πλαίσια μιας διαμάχης Σαμαρά – Μητσοτάκη, η οποία υπήρξε και πέρασε. Το 35 με το 40%, των όσων πήγαν χθες στις κάλπες, ψήφισαν για το νέο αρχηγό, έχοντας στη σκέψη τους, αποδεχθεί, την παραπάνω άποψη, για τον κ. Σαμαρά.
Σε τι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει αυτό ; Σε διάφορες και ιδιαίτερα σοβαρές, κάτι, όμως, που δεν θα εξελιχθεί άμεσα, αλλά εν καιρώ…

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΑΓΡΙΑ !








Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις έλεγαν, πως έτσι κι η εκλογή πάει σε δεύτερη Κυριακή, η σύγκρουση θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, με συνέπεια την αδυναμία να υπάρξει οποιοδήποτε συμμάζεμα της κατάστασης.
Η διάσπαση προ των πυλών να χαιρετάει κλέφτικα !...
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν και το ενδεχόμενο σμπαραλί-σματος, ήλθε μια εβδομάδα πιο κοντά : οι καταγγελίες για εκατέρωθεν ανορθόδοξες τακτικές και πρακτικές, από το πρωί δίνουν και παίρνουν, ενώ τα προβλήματα που παρουσιά-στηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα, έδωσαν την αφορμή στο στρατόπεδο του Σαμαρά να μιλήσει για δολιοφθορά του μητσοτακέϊκου και για προμελετημένη επιχείρηση παρεμπόδισης των ψηφοφόρων ν΄ φτάσουν στις κάλπες ! 

Σκληρές καταγγελίες για όργια, υπέρ της Ντόρας στα εκλογικά τμήματα της Κρήτης, δημοσιεύονται σε επώνυμα φιλοσαμαρικά site και blogs, ενώ δυναμώνουν οι φωνές, που μιλάνε για «εκλογικό πραξικόπημα», με δράστες τους μηχανισμούς της «οικογένειας της αποστασίας» !

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, η μέρα, όχι μόνο αναμένεται μακριά και δύσκολη, αλλά κυοφορεί, ήδη και τις προϋποθέσεις του μοιραίου : τυχόν, μη νίκη ή ακόμα και μη πρωτοπορία του Αντώνη Σαμαρά, στα σημερινά αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο, πως θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση του αποτελέσματος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται…