Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα…

Τι είναι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς ερμηνεύεται η στάση της σε σχέση με το ελληνικό «πρόβλημα»;

Μια ασταθής ισορροπία ετερόκλητων οικονομικών και εθνικών συμφερόντων-ελίτ είναι…

Μια οικονομική και γραφειοκρατική ένωση, με πολιτικό και δημοκρατικό έλλειμμα είναι…

Μια γαλλογερμανική πρωτίστως απόπειρα, για να κρατηθούν στο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι ευρωπαϊκές χώρες μεσαίου μεγέθους είναι…

Και τώρα…

Με την κοντόφθαλμη αντιμετώπιση του ελληνικού «προβλήματος», η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει με τη «φωτιά»… Κινδυνεύει να γίνει μια απειλή για την άλωση αδύναμων οικονομικά εθνικών κρατών… Το εθνικό κράτος, ως μια χρήσιμη μορφή πολιτειακής οργάνωσης, αλλά και ο λαός ως θεμέλιος λίθος της δυτικής «δημοκρατίας», κινδυνεύουν από αυτές τις κοντόφθαλμες ευρωπαϊκές συμπεριφορές…

Στην Ελλάδα, μια χώρα υπό συνεχή «επιτροπεία» από τα χρόνια της δημιουργίας της ακόμη μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, στην Ελλάδα, μια χώρα παραδοσιακά καχύποπτη με την Εσπερία, τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες διακυβεύονται πολλά… Διακυβεύεται η οικονομική, η κοινωνική, ίσως και η εθνική της «επιβίωση»…

Όμως…

Αυτόν τον καιρό, με αφορμή το ελληνικό «πρόβλημα» σήμερα, που πιθανώς γίνει πορτογαλικό αύριο και ίσως αργότερα ισπανικό ή ιταλικό, «παίζονται» πολλά και στην Ε.Ε.…

Δε γνωρίζω πόσοι/ες νοιάζονται ή πόσοι/ες το έχουν καταλάβει, αυτό που όμως «παίζεται» συν τοις άλλοις αυτόν τον καιρό, αυτό που διακυβεύεται, είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας… Διακυβεύεται η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία…

Κινδυνεύει το μοντέλο που διασφάλισε αρκετές μεταπολεμικές δεκαετίες ειρήνης, κοινωνικής συνοχής, ηρεμίας αλλά και ανάπτυξης… Κινδυνεύει η κοινωνική Ευρώπη αυτόν τον καιρό, δεν κινδυνεύει μόνο το νόμισμά της, το ευρώ… Κινδυνεύει από τους νέους «φεουδάρχες» των αγορών, κινδυνεύει από τις νέες οικονομικές και πολιτικές ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών…



http://endeaneos.blogspot.com/

Το νεοσύστατο κράτος της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1981!


  • "Αν πρόκειται η Βουλή να διερευνήσει πώς σχηματίσθηκε η «φούσκα της ανάπτυξης», με ποιες μεθόδους και ποια αποτελέσματα, η έρευνα πρέπει να αρχίσει από το 1981, γιατί τότε σημειώθηκε η μεγάλη τομή και παγιώθηκαν οι μεγάλες στρεβλώσεις. Αν δεν πάει τόσο βαθιά, απλώς θα προστεθεί ένα άλλο μεγάλο ψέμα στα ήδη υπάρχοντα..." 
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη στην "Καθημερινή", που το αναδημοσίευσα στο ΔΙΚΤΥΟ [Την αλήθεια περιμένουμε]. Αυτή η "λογική" διαπερνάει τη σκέψη, τους προβληματισμούς ή και ακόμη την αφετηρία της πολεμικής κατά του ΠΑΣΟΚ. Και μιλώ για το ΠΑΣΟΚ από τότε που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία. Δεν θα επιχειρήσω εδώ να αγιοποιήσω το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, αλλά πρέπει να υποστηρίξω την ίδια μου τη στάση όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μιλώ ονομαστικά, αλλά ως πολίτης αυτής της χώρας που παιδεύτηκε πολύ στη ζωή του, καταγόμενος από φτωχή οικογένεια με εφτά παιδιά, τέσσερα από τα οποία είναι στην ξενιτιά...
Όσοι μείναμε στη χώρα παλέψαμε σκληρά για να μορφωθούμε, να δουλέψουμε και να ζήσουμε σαν άνθρωποι! Και καταφέραμε πολλά. Όχι μόνοι μας. Η πλειψηφία των προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, έδωσε αγώνες σε όλα τα επίπεδα: στο Πολυτεχνείο, στη Νομική, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στη Βουλή, παντού... Και η ευλογημένη ώρα ήρθε το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε την εντολή να κυβερνήσει τον τόπο. Και ανασάναμε. Αρχίσαμε να ζούμε ως πολίτες κανονικοί, α΄κατηγορίας και όχι ως πολίτες β΄ κατηγορίας που μας ήθελε η Δεξιά. Νιώσαμε ότι το προσκήνιο είναι για τον λαό και όχι για τους λίγους, τους προνομιούχους, τους αριστοκράτες, τους πλούσιους! Και το ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρό του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, εφάρμοσε φιλολαϊκή πολιτική - και καλά έκανε. Ο κοσμάκης άρχισε να νιώθει το ύψος του, να τρώει καλύτερα, να οργανώνει το σπιτικό του με ανέσεις, να έχει διευκολύνσεις στην καθημερινότητά του, να μη φοβάται τον αστυνομικό, να έχει πρόσβαση παντού. Αέρας δημοκρατίας έπνεε σε όλη τη χώρα. Και προόδου.
Λέει, λοιπόν, ο κ. Καρκαγιάννης «η έρευνα πρέπει να αρχίσει από το 1981, γιατί τότε σημειώθηκε η μεγάλη τομή και παγιώθηκαν οι μεγάλες στρεβλώσεις»Αναφέρεται στην οικονομία και στη «φούσκα της ανάπτυξης». Ποια έρευνα και πού, κύριε Καρκαγιάννη; Δηλαδή, εγώ και η γυναίκα μου που με τη δουλειά μας και τον ιδρώτα μας αγοράσαμε, ένα διαμέρισμα κι ένα αυτοκίνητο, δημιουργήσαμε τη «φούσκα της ανάπτυξης»; Έπρεπε να μείνουμε στο... υπόγειο για να είναι σήμερα στα καλά της η οικονομία;

Για να ικανοποιηθούν διάφοροι αναλυτές τύπου Καρκαγιάννη, μήπως θα πρέπει να πάμε στο 1821; Μήπως πρέπει να ψάξουμε για να μάθουμε τι δουλειές έκανε ο πατριάρχης της Δεξιάς, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στα χρόνια της Κατοχής; Μήπως πρέπει να δούμε τι απέγιναν τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ; Μήπως πρέπει να μάθουμε κάποτε πώς έγιναν πάμπλουτοι οι Καραμανλήδες; Πώς αγοράζανε οικόπεδα [δες: λόφος της Φιλοθέης] και καράβια; Μήπως πρέπει να μάθουμε τις συνθήκες της διεξαγωγής των εκλογών της βίας και της νοθείας; Απολογήθηκε κανείς ποτέ για τα εγκλήματα αυτά;
Μήπως ο Καραμανλής ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τα δικά του εγκλήματα; Ή θα πούμε ότι μας έβαλε στην Ευρώπη; Σκατά! Σιγά το κατόρθωμα. Όλα αυτά προσπαθώ να τα αφήσω πίσω μου στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης, αλλά διάφορα τέτοια δημοσιεύματα και απόψεις με προκαλούν και δεν με αφήνουν να ησυχάσω. Και να μας κάνουν τη χάρη να μην έχουν, μερικοί-μερικοί, επιλεκτική μνήμη. Το ελληνικό κράτος δεν ιδρύθηκε το 1981 για να ψάχνουμε για λάθη και παραλείψεις, που μπορεί να έγιναν και φυσικά κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τις περιστάσεις για ίδιον όφελος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώσουμε την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ αφότου ανέλαβε το 1981 την εξουσία. Ούτε και την προσπάθεια που ΤΩΡΑ καταβαλλεται από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου για την έξοδο από την κρίσ.η Εγώ κάνω την κριτική μου για τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλα γίνονται με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Αλλά να αναμοχλεύουμε τι έγινε το 1981, πάει πολύ! Κύριε Καρκαγιάνη, απλώς έγινε κοσμογονία! Και μάλλον το καταλάβατε αργά κι εσείς, όπως και η Νέα Δημοκρατία που δεν μπορεί να "χωνέψει" ότι βρίσκεται στο περιθώριο για τα τραγικά λάθη στα πεντέμισι χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα και τη διάλυσε.

http://www.nikoslagadinos.blogspot.com/ 

Θα γίνουμε οι τσουτσέδες της Ευρώπης


Η προσπάθεια που γίνεται δεν έχει στόχο τους μισθωτούς! Ποιος δίνει δεκάρα γι’ αυτούς; Η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσω των μισθωτών να γονατίσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στο κομιτάτο που λέγεται Ελλάδα. Κόβοντας μισθούς και επιδόματα, προσθέτοντας φόρους έμμεσους και άμεσους περιορίζεται η αγοραστική δύναμη του κοσμάκη στο 15, 20, 30% -ίσως και πάρα πάνω. Αυτή την μείωση θα την παρααισθανθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφού δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον καναπέ που έχει σπάσει, πολύ περισσότερο να αγοράσουμε επίπλωση στη κόρη μας που παντρεύεται, δεν θα αγοράσουμε παπούτσια αυτό το χρόνο, δεν θα κάνουμε τις διακοπές που συνηθίζαμε, δεν θα αγοράζουμε για το καθημερινό μας τραπέζι όλα εκείνα που είχαμε συνηθίσει. Κι έτσι ο επιπλοποιός και το επιπλάδικο θα αισθανθούν την κρίση και θα κλείσει, το ίδιο το υποδηματοποιείο και ο έμπορος παπουτσιών, το σουπερμάρκετ, ο ταξιδιωτικός πράκτορας και ο ξενοδόχος· κι οι απολύσεις έπονται. Θα ξεπεράσουν τη δίνη της κρίσης τα ΙΚΕΑ, τα LIDDLE και οι λοιπές μεγάλες πολυεθνικές που θα μείνουν μόνες στην Ελληνική αγορά απαλλαγμένες από τον μικρομεσαίο παραγωγό, μεταποιητή και έμπορα. Περί της αγοράς ο λόγος· και είναι το τελευταίο στάδιο εξώθησης προς την άρση κάθε παραγωγικής διαδικασίας στον τόπο αυτό· και τότε είναι που θα παραδοθούμε ολοκληρωτικά, που θα απολέσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα γίνουμε οι τσουτσέδες της Ευρώπης και θα αποτελέσουμε το πιο φτηνό ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό και μια απόλυτα δική τους αγορά για μια αλόγιστη κερδοσκοπία των πολυεθνικών και κρατικών τραστ. Μόνη αντίδραση: ενίσχυση της παραγωγής, ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης· αρκετά τα έργα υποδομής με η χωρίς κονδύλια ΕΕ· όχι αποδυνάμωση από κάθε στρατηγικό και κερδοφόρο τομέα του κράτους.

'' Τηρεί σιγήν ιχθύος''

     Ο πρώην ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου
                    τηρεί ''σιγήν ιχθύος''



     Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρ' ολον που η κριτική προς το κυβερνητικό παρελθόν του έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, τηρεί ''σιγήν ιχθύος''.
    Ήταν πριν δύο εβδομάδες, όταν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου για ''εγκληματικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος που μας οδήγησαν εδώ''.
     Παρόλα αυτά ο κ. Καραμανλής το σκέφτεται να μιλήσει και να ''υπερασπιστεί'' την υστεροφημία του και το κυβερνητικό παρελθόν του.
     Ο τέως πρωθυπουργός έχει προβληματιστεί, κατά πληροφορίες,δε θέλει, να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
   ''Το θέμα είναι να ξεχαστεί η περίοδος Καραμανλή''λέει στέλεχος που πρόσκειται στον κ. Σαμαρά, απηχώντας τις σκέψεις – και τις ελπίδες- πολλών στελεχών της ''νέας'' Νέας Δημοκρατίας.

        Οπότε, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να επανέλθει στην επικαιρότητα, με μία δήλωση υπεράσπισης του ''έργου'' του.
        Αυτό θα εξαρτηθεί  βέβαια από το αν θα ''νικήσει'' το άγχος του μήπως φέρει σε δύσκολη θέση το διάδοχό του ή το ''άγχος''του να εξασφαλίσει την υστεροφημία του.

Πού πήγε η πολιτική;



Γράφει ο Γιάννης Γερονικολός
Όπα αδέλφια, όπα. Σώνει που λένε και στο χωριό μου. Να πάρουμε μια ανάσα βρε αδελφέ! Τέτοιο σουξέ δε θα είχαν ούτε οι τηλεμοντέλες αν ανακοίνωναν τιμές Αθηνάς στις βραδινές τους ασχολίες.
Όλος ο ντουνιάς έχει ξαφνικά άποψη για το πώς ζούν οι Έλληνες και τι πρέπει να γίνει για να ζούνε χειρότερα. Είπαμε να συμμαζευτούμε και μπήκε στο χορό ο κάθε πικραμένος γραφειοκράτης από την ΕΚΤ μέχρι το ΔΝΤ και τα λοιπά τρομακτικά αρκτικόλεξα. Αν είναι να έχουμε κυβέρνηση μόνο για να τσακώνονται κάποιοι στη Βουλή, αλλά κουμάντο να κάνει η Μπούτεσμπανκ, τότε να ψηφίζουμε στις Γερμανικές εκλογές που θα έχει και κάποιο νόημα.
Δεν έχουμε εκχωρήσει μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας που ατυχώς αλλά μάλλον αληθώς είπε ο Πρωθυπουργός μας. Έχουμε εκχωρήσει την ίδια μας την έδρα και το κακό είναι οτι κάνουν πάρτι, ασελγώντας πάνω της ακάλεστοι Άγγλοι, Γάλλοι, Οστρογότθοι, Βησιγότθοι και Αμερικάνοι.
Όλα έχουν ένα όριο. Ακόμα και η τιμωρία του άσωτου υιού της μαμάς Ευρώπης. Είπαμε να χάσουν κάποια "παλαβά" προνόμια οι δημόσιοι υπάλληλοι, να κόβουν όλοι αποδείξεις και να φορολογούνται όλοι με τον ίδιο τρόπο, να μην βγαίνουμε στη σύνταξη από τα 50, να μην περιμένουν τις επιδοτήσεις για να ζήσουν οι αγρότες κτλ. Όλα αυτά έγιναν αμέσως αποδεκτά από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που αντελήφθη οτι το πάρτι με τα δανεικά τελείωσε. Άλλο αυτή η... συναίνεση κι άλλο να δεχτούμε να γίνουμε ξαφνικά τα πειραματόζωα της Ευρωζώνη η οποία ψάχνεται για αντίμετρα στον οικονομικό πόλεμο, με αποφάσεις που μέχρι χθές μπορούσαν να υπάρξουν μόνον ως ονειρώξεις διάφορων Ανδριανόπουλων.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεχθεί "αμάσητα" μέχρι στιγμής κάθε νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή εντολή από τις Βρυξέλλες και τη Βόννη, χωρίς να μπορέσει να ψελλίσει το ελάχιστο "όχι" και η «επιτήρηση», όπως λένε στην Κομισιόν το νταβατζηλίκι, μόλις άρχισε.
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι με τους διάφορους μαφιόζικους «οίκους» να έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι και με τις κυβερνήσεις της ΕΕ άβουλες, να παρακολουθούν τις εξελίξεις παραδομένες αμαχητί στους τραπεζίτες που λίγους μήνες πρίν τάισαν με δισεκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν, δε μπορεί μια χώρα – κωμωδία να σηκώσει μπαϊράκι. Δεκτό. Αντί όμως να στήνει η κυβέρνηση αστείες εξεταστικές με προκαθορισμένα τα πέντε διαφορετικά πορίσματα, ή να διαρρέει τη μια φρικαλεότητα μετά την άλλη για περικοπές μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων κτλ για να μετρήσει τις αντιδράσεις των ανύπαρκτων συνδικαλιστών, της ΝΔ που ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα, του Τσίπρα και της Αλέκας, καλό θα ήταν να πεί καθαρά και ξάστερα ποια είναι η «κόκκινη γραμμή». Σε τι έχει αποφασίσει(;) να πεί «όχι» και αν έχει κάποιο σχέδιο ή θα συνεχίσει να πορεύεται με τα παραγγέλματα των Βρυξελλών.
Δεν περιμένω από τον Γιώργο να υποκαταστήσει, μόνος αυτός, την πολιτική ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιμένω όμως, όπως κάνει ασταμάτητα διεθνής επαφές και δίνει συνεντεύξεις για να πείσει όλους ότι πραγματικά θέλει να βάλει ένα τέλος στο ελληνικό μπάχαλο, έτσι να κάνει για να φωνάξει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάτασης και ανάπτυξης από αυτόν που οδηγεί μόνο στο στραγγάλισμα των εργαζομένων και τον αφανισμό του κράτους πρόνοιας. Να βρεί συμμαχικές φωνές να πουν οτι Ευρώπη δε σημαίνει μόνο αγορές, τραπεζίτες, συνθήκες και στρατιές γραφειοκρατών. Ότι η πολιτική, οι ιδέες και τα οράματα είναι αυτά που δίνουν ώθηση στους λαούς και όχι τα «σπρέντ» και τα επιτόκια…
Αυτό απαιτώ από τον έλληνα πρωθυπουργό και πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς, αλλιώς, για τη δουλειά που κάνει τώρα βρίσκαμε αυθεντικούς Θατσερικούς, δε χρειαζόμασταν ιμιτασιόν να κλαίγονται οτι «μου ζητούν οι Βρυξέλλες να μπει κάποιος φυλακή». Αύριο που θα σου ζητήσουν «εκτελέσεις» τι θα κάνεις φιλαράκι;

Η ένοχη σιωπή του κ.Αλμούνια


Διαβάζουμε σήμερα στο ΒΗΜΑ :

O κ. Χοακίν Αλμούνια συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων επιτρόπων που τα πήγαν περίφημα στις πρόσφατες «ακροάσεις» των μελών της ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευφυής και έμπειρος πολιτικός και «ευρωκράτης», ο ισπανός επίτροπος απλώς μεταπήδησε από το «χαρτοφυλάκιο» του αρμοδίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ στο «χαρτοφυλάκιο» του Ανταγωνισμού.

Ωστόσο η περιβόητη «ελληνική υπόθεση» τείνει να αμαυρώσει τη φήμη που «έχτισε» κατά την πρώτη πενταετή θητεία του στην Επιτροπή ο κ. Αλμούνια. Και αυτό επειδή κατηγορείται πλέον ευθέως ότι απέτυχε να προειδοποιήσει ως ώφειλεήταν ο καθ΄ ύλην αρμόδιος...τους συναδέλφους του και τους εταίρους για την καταστροφική πορεία που ακολουθούσε η ελληνική οικονομία.

Ο ανταποκριτής των «Νew Υork Τimes» στις Βρυξέλλες Τζέιμς Κάντερ αναγνωρίζει ότι όταν, με την κατάρρευση της Lehman Βrothers, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές διαστάσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης ο κ. Αλμούνια με την...

...υψηλή κατάρτιση και τη σοβαρότητα που τον διακρίνουν συνέβαλε ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές.

Αλλά, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο «ειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα και στην ελληνική πολιτική»καθηγητής της London School of Εconomics Κέβιν Φέδερστοουν, ο κ. Αλμούνια έπρεπε να είχε πράξει περισσότερα «για να αποτρέψει το σημερινό φιάσκο» διερευνώντας πιο «επιθετικά» την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι μήπως ο κ. Αλμούνια δεν ήθελε κατά βάθος να σηκώσει το χαλί για να αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επειδή φοβόταν μήπως άνοιγε το κουτί της Πανδώρας και προέκυπταν πολύ περισσότερα προβλήματα» σημειώνει συγκεκριμένα ο βρετανός καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών της LSΕ.

Τι απαντά ο κ. Αλμούνια στις αιτιάσεις αυτές; «Ισως κάποια ημέρα και σε ιδιωτικό επίπεδο σας πω κάτι περισσότερο»!

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πόσο καιρό το φωνάζουμε ρε παιδιά; Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξεσυνειδητά να μην ασχοληθεί με την περίπτωση της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις Καραμανλή να εκτροχιάσουν την Οικονομία χωρίς την παραμικρή επίπληξη...

Όταν όμως και η ίδια η Ε.Ε άρχισε να κλονίζεται από την κρίση, έσπευσε να κατηγορήσει τη Ελλάδα μέχρι και για την κρίση του '29. Και τώρα τρέχουμε...





''Βοήθεια 25 δισ. ευρώ ''

Spiegel : 25 δισ. ευρώ Βοήθεια απο την Ευρωζώνη


     Βοήθεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα παράσχουν οι χώρες της ευρωζώνης, αναφέρει η γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel, επικαλούμενη πηγή
του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
         Αναφερόμενο στις «αρχικές εκτιμήσεις» του υπουργείου, το Der Spiegel γράφει ότι το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η κάθε χώρα προς την Ελλάδα θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό του κεφαλαίου που κάθε χώρα διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.
Πάντως, από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για επαφές με την κυβέρνηση Μπράουν, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν ζητά οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη, ώστε να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Εξουσία, κατάχρηση εξουσίας





Ο κ. Κώστας Τασούλας ήταν χθες ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα και εξελέγη πανηγυρικά.

Υπερψήφισαν 82, διαφώνησαν 7. Ηταν τυχερός που προτιμήθηκε η κάλπη αντί της διά βοής εκλογής, γιατί τα νούμερα προσέδωσαν άλλο κύρος. Εδειξε ότι δεν είναι απλώς μια επιλογή του προέδρου. Εχει συμπάθειες και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Λέγεται ότι είναι ευλογητός και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Επικοινώνησε μαζί της αμέσως μόλις έλαβε το χρίσμα για να εισπράξει βοήθεια του επιπέδου «δεν βαριέσαι, καημένε μου, θα σε στηρίξω». Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς έκανε εσωκομματικό μπίνγκο με την επιλογή του κ. Τασούλα. Είναι ένας στρογγυλεμένος πολιτευτής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επαφές με τους συναδέλφους του. Αυτό είναι ένα από τα προσόντα των νομικάριων, γίνονται μαλαγάνες.

Ο κ. Τασούλας τα πάει καλά με τους συναδέλφους του, είναι προσηνής όταν βρίσκονται αναμεταξύ τους. Δεν έχουν την ίδια άποψη οι κάτοικοι της Κηφισιάς. Θα χρειαζόμασταν σεντόνια για να καταγράψουμε τα πεπραγμένα του, οπότε θα σταθούμε σε δύο χαρακτηριστικές στιγμές από την τετραετή θητεία του στον δήμο. Στο Κεφαλάρι, εντός του πάρκου, στεγαζόταν από τη δεκαετία του ΄50 η καφετέρια «Αλάσκα» με μίσθωμα 3.788.000 δρχ. μηνιαίως. Ο κ. Τασούλας αναπαλαίωσε και επέκτεινε το κτίριο: από 100 τ.μ. το έκανε 380 (χωρίς τις απαραίτητες άδειες), αλλά το ενοικίασε φθηνότερα, προς 1.350.000 δρχ.

Μηνύθηκε για τη ζημιά στον δήμο, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς ο κ. Τασούλας φόρεσε φωτοστέφανο. Εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι μηνύσεις για εκβίαση και κατάχρηση εξουσίας που έχουν κατατεθεί σε βάρος του. Κτηματομεσίτης ισχυριζόταν ότι ο δήμαρχος σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του είχε ζητήσει 70 εκατ. δρχ. προκειμένου να ανακαλέσει μια απόφαση που απαγόρευε ανέγερση εμπορικού κέντρου. Φυσικά η Βουλή άνοιξε την αγκαλιά της και αρνήθηκε την άρση της ασυλίας. Ο κ. Τασούλας δεν αρκέστηκε σε αυτό: κατέθεσε μήνυση εναντίον του πολίτη. Ο κτηματομεσίτης καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση, για μήνυση που δεν είχε εκδικαστεί. Τουλάχιστον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την άρνηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Τασούλα.

Αυτός λοιπόν είναι ο νέος Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Ενας άνθρωπος που τα πάει καλά με τη συντεχνία του, αλλά κοιτάζει αφ΄ υψηλού τον πολίτη, ανεβασμένος εκεί ψηλά στον βουλευτικό θώκο του. Η επιλογή του κ. Τασούλα ήταν μάλλον ατυχής. Εχει μεγαλύτερη αξία η οριακή εκλογή ενός νέου και άφθαρτου προσώπου από την πανηγυρική εκλογή ενός αμφισβητούμενου. Ο κ. Τασούλας εξελέγη πανηγυρικά. 



http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=292000&dt=20/02/2010

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ;

Θέλοντας να πούμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους και ν΄ αποφύγουμε το κρυφτό πίσω από δάκτυλο, οφείλουμε να διαπιστώσουμε, πως η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου για την επίλυση των προβλημάτων, της οικονομίας και της χώρας, δεν έχει να κάνει, απλά και μόνο, με την αντιμετώπιση των όσων επισώρευσε η επάρατη καραμανλική πενταετία. Επιδιώκει κάτι πολύ βαθύτερο, διαχρονικής εξέλιξης και γι αυτό απείρως δυσκολότερο. Εξ ου και η αναγνώριση, η κατανόηση και η ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού !

Τα ελλείμματα και το χρέος έρχονται από μακριά, ξεκίνησαν, ως δομικά προβλήματα, αλλά στη συνέχεια διατηρήθηκαν και γιγάντωσαν, στηριζόμενα και τροφοδοτούμενα από νοοτροπίες, πρακτικές και πολιτικές.
Μπορεί, γενικά, να λέγεται, πως από την κατάσταση επωφελήθηκαν όλοι, είναι ξεκάθαρο, όμως, πως στα πλαίσια του κοινωνικοπολιτικού συστήματος δεν μπορούσε παρά το όφελος να το προσποριστούν οι συνηθισμένοι : οι μεγαλοκεφαλαιοκράτες !...

Βέβαια, είναι απαραίτητη μια προσεκτική και αναλυτική προσέγγιση των γεγονότων και των εξελίξεων, ανά εποχή, επειδή υπάρχουν διαφορές και ιδιαιτερότητες, κάτι που, κάποια στιγμή θα γίνει, πλην όμως, η ριζωμένη στο λαό άποψη, πως τα δεινά της οικονομίας και της χώρας, τα προκάλεσαν τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολιτικές που τα εξυπηρετούσαν, κατά καιρούς, έχει βάση.


Αυτό πιστεύει ο έλληνας πολίτης και σήμερα, γι αυτό και προσδοκά την αλλαγή στο ρου των πραγμάτων.
Οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, φαντάζουν ανατρεπτικές χρόνιων καταστάσεων, διαδικασιών, λειτουργιών και συμπεριφορών, οι κινήσεις δείχνουν μια πρόθεση ανατροπής αρκετών κακώς κειμένων, οι καταβαλλόμενες προσπάθειες βγαίνουν εντατικές, έως εξαντλητικές, οι έξωθεν επιθέσεις, υπέρμετρες και, εν πολλοίς εκδικητικές και άδικες, οι έσωθεν «κραυγές» προερχόμενες, αφ΄ ενός από παραδοσιακά αναξιόπιστους και, εφ΄ ετέρου από καρατσεκαρισμένους, προσφάτως, απατεώνες : να το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο προβληματισμός του λαού και διαμορφώνεται η άποψή του και η θέση του !...



http://logoplokies.blogspot.com/2010/02/blog-post_4263.html

Η «ανατροπή» του Ecofin

    Το Ecofin ''ανέτρεψε'' την απόφαση
           του Συμβουλίου Κορυφής



        Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να  αποφύγει την επιβολή νέων πρόσθετων φόρων, κυρίως με αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου καυσίμων για την οποία πιέζουν συνεχώς οι Βρυξέλλες.
     Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, που μετέσχε στο Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο αποφάσισε την πολιτική και οικονομική στήριξη της Ελλάδας, θεωρεί ότι το Ecofin, που συνήλθε αμέσως μετά, ανέτρεψε την απόφαση του συμβουλίου κορυφής και ουσιαστικά ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα.
       Στην «ανατροπή» αυτή αντιτάχθηκε σφόδρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που ζήτησε να δημιουργηθεί ο χρηματοδοτικός μηχανισμός της Ε.Ε. που θα μπορούσε να αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» στις κερδοκοπικές διαθέσεις των αγορών.
       Στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου φαίνεται ότι κυριάρχησε η ''πίεση'' της Γερμανίας για νέα μέτρα, ειπώθηκε ότι ναι μεν αποφασίστηκε η στήριξη της Ελλάδας, όμως οι αγορές θεώρησαν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η ελληνική πλευρά, εξ ου και η διατήρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα.
       Η αναντιστοιχία Συμβουλίου Κορυφής και Ecofin αποτέλεσε και το μείζον θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Αποφασίστηκε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον μέχρι το τεστ της 15ης Μαρτίου.

''Αναγκαστική συμβίωση''

          ''Ατελείωτος εμφύλιος''

Ντόρα Μπακογιάννη


     Ούτε χειραψία, ούτε κουβέντα, ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν Καραμανλής και Ντόρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
      Αλλού, κυριολεκτικά, βρισκόταν ο ένας και αλλού η άλλη. Επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι οι μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες είναι, πλέον, δύο από τους (αρκετούς) «ξένους» που συμβιώνουν αναγκαστικά στο ίδιο κόμμα...

«O φόβος της μετάδοσης»

Γ.Παπανδρέου : Υπάρχει ο φόβος της ''μετάδοσης'' και σε άλλες χώρες στην ευρωζώνη


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον ισπανό ομολογό του στο Λονδίνο



       «Η άνοδος των επιτοκίων για εμάς σημαίνει άνοδο των επιτοκίων για αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
       «Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που το κάνουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.
   Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
       «Θα ήταν πολύ βολικό να πούμε ότι είναι μόνο η Ελλάδα. Υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης» σημείωσε.
       « Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το κόστος δανεισμού μπορούν να μεταδοθούν σε όλη την ΕΕ».
       Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου από το Λονδίνο, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. 
       Το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε συνέδριο στο Λονδίνο
       Τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει απλώς να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια, που δανείζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας με νόημα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από κοινού, αν έχουν τη βούληση, έχουν τη δύναμη να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές ομολόγων και να επιτρέψουν σε χώρες, όπως η Ελλάδα, να δανείζονται με τα ίδια χαμηλά επιτόκια που δανείζονται και οι άλλες χώρες .
       «Έχουμε την δύναμη, αν έχουμε τη βούληση, να αντιμετωπίσουμε κάποιες μορφές κερδοσκοπίας», είπε και πρόσθεσε
«η κερδοσκοπία δεν αντιμετωπίζεται από μία χώρα, χρειάζεται στήριξη και από τις υπόλοιπες στην ΕΕ».
«Οι ξένοι που επενδύουν σε ομόλογα δοκιμάζουν τη βούληση της Ευρώπης και τη δική μας αποφασιστικότητα» υποστήριξε.
«Ζητάμε πολιτική στήριξη από ΕΕ και, αν χρειαστεί, και οικονομική» είπε.
 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ!

«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», πρόσθεσε.Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα», καθώς και ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».
Στήριξη Θαπατέρο
Tων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος υπεραμύνθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο. «Η πλειονότητα (στην Ελλάδα) δεν ευθύνεται για αυτό που έχει γίνει και πολύ λιγότερο η κυβέρνηση Παπανδρέου που είναι άξια εμπιστοσύνησης για τα μέτρα που έχει λάβει και την αξιοπιστία που έχει δείξει», ανέφερε ο κ. Θαπατέρο.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

«Δεν είμαστε φοβικοί»

Μ. Χρυσοχοΐδης : « Δεν παραιτούμεθα, Δεν είμαστε φοβικοί»


 O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

      Δεν μπορεί να είναι τέλεια η αστυνομία σε αυτή τη χώρα, δήλωσε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ., ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στο περιστατικό του Βύρωνα, και πρόσθεσε:
     «Σημασία έχει ότι δεν παραιτούμεθα, δεν είμαστε φοβικοί». Κάλεσε  όλους σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Απριλίου θα διατεθούν 12.000 αστυνομικοί στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης, στις πρωτεύουσες κάθε νομού και στην ύπαιθρο.
     «Δύο χιλιάδες αστυνομικοί καθημερινά θα αστυνομεύουν το Λεκανοπέδιο και κάθε 20 λεπτά θα περνούν από το σπίτι καθενός από μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
        Ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία θα στελεχωθεί με 100 αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, που μαζί με την Ασφάλεια Αττικής θα αναλάβουν αυτό το έργο.

 «Είναι μεγάλη αποστολή.
Αν καταπολεμήσουμε τους δρόμους και τους προορισμούς των μαύρων εγκληματικών χρημάτων, τότε θα έχουμε κερδίσει ένα μέρος αυτού του στοιχήματος» επισήμανε.

«Η Ελλάδα εχει σχέδιο διάσωσης»

Γ. Παπανδρέου : ''έχουμε ένα προοδευτικό
                               πρόγραμμα αλλαγών ''


 Οι πρωθυπουργοί  Ελλάδας και Βρετανίας κκ.Παπανδρέου και Μπράουν

     Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση».
  Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε ειδική θεματική ενότητα («Μετά την κρίση: ένας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης») μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους», είπε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου.

Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».

«Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές», τόνισε και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

        Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης».

        Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».
        Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα».

     Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.
       «Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», κατέληξε.

Δώρο Θεού η Athens Airways


Επειδή το Ιnternet έχει γεμίσει με banners της Ολυμπιακής και κανείς δεν τολμά να πει κουβέντα, θα πoύμε εμείς 2-3 πράγματα.

Η ενδεχόμενη συγχώνευση της Aegean με την Ολυμπιακή αποτελεί ένα από τα πλέον νομότυπα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Στην αρχή πιστέψαμε κι εμείς ότι ο Βγενόπουλος έχει κάποιο όραμα για την εταιρία αλλά δυστυχώς κάναμε λάθος και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τοπαραδεχθούμε.

Ο Βγενόπουλος αποδεικνύεται αναξιόπιστος αλλά δυστυχώς βρίσκει και τα κάνει. H πώληση της Ολυμπιακής έγινε με τόσο επαχθείς όρους για το Δημόσιο, ώστε κανείς δεν μπορεί να πει κουβέντα τώρα...

Κι επειδή μερικοί ελπίζετε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απαγορεύσει μια τέτοια συγχώνευση, σας ενημερώνουμε ότι μάλλον δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Γιατί; Μα φυσικά εξαιτίας της Athens Airways, μια εταιρίας που ήρθε από το πουθενά και μάλιστα εμφάνισε τον...

...ακόλουθο χάρτη δρομολογίων, αν και διαθέτει μονάχα 4 ιδιόκτητα αεροσκάφη:

Γιατί σας δείχνουμε τον χάρτη ; Μα για να σας αποδείξουμε ότι η συγχώνευση Ολυμπιακής-Aegean δεν δημιουργεί "μονοπώλιο". Υπάρχει και η Athens Airways να ανταγωνιστεί το νεογέννητο γίγαντα των αερογραμμών...

Αν ρίξτε μια ματιά στα στελέχη της Athens Airways, θα νομίζετε ότι διαβάζετε κάποια λίστα στελεχών τηςΟΝΝΕΔ!

Για να μην παρεξηγηθούμε φυσικά, όλα είναι απόλυτα νόμιμα και...ηθικά.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος!


Zapatero: "Παράδοξο" οι αγορές να απαιτούν τη μείωση των ελλειμμάτων


Επίθεση κατά της “κερδοσκοπίας χωρίς σύνορα” η οποία προκάλεσε την κρίση εξαπέλυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Rodrigo Zapatero από το Λονδίνο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ομιλία του σε συγκέντρωση ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς σημείωσε πως αποτελεί “παράδοξο” οι αγορές που προκάλεσαν την κρίση να απαιτούν από τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Ο κ. Zapatero ανέφερε πως η Ελληνική κυβέρνηση “αξίζει την εμπιστοσύνη” για τα βήματα που έχει κάνει, ενώ για τη χώρα του συμπλήρωσε πως έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος αλλά χωρίς αυτό να συμβεί σε βάρος του κοινωνικού ιστού.

«Στοπ» στους πλειστηριασμούς κάτω των 200.000 ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου


Την απαγόρευση των πλειστηριασμών για απαιτήσεις των τραπεζών κάτω των 200.000 ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, σημειώνει σε γνωμοδότησή του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργ. Παντελής.
Όπως σημειώνει ο αντιεισαγγελέας, "σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 16.9.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή κυρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 3814/2010, αναστέλλονται έως και την 30ή Ιουνίου 2010 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών".
Η γνωμοδότηση χαρακτηρίζει ότι η εν λόγω διάταξη είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείες, "που αφ’ ενός μεν την καταστρατηγούν και αφ’ ετέρου υπερακοντίζουν το σκοπό της που είναι η προστασία, ενόψει της οικονομικής κρίσης των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες για την εξόφληση των χρεών τους και των δανειοληπτών που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις".
Ήδη, η σχετική γνωμοδότηση διαβιβάστηκε στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Λαρίσης και κοινοποιήθηκε στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, καθώς και σε όλους τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.

N.Y.T: «Όχι σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας»



«Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα»γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι New York Times και προσθέτουν ότι «η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».


Στο άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα επανακάμπτει",οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι "μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: "Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα"." Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κληρονόμησε αυτή την κρίση του χρέους,καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση επέκτεινε με ριψοκίνδυνο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες .Το γεγονός αυτό μπορεί να διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία ,αλλά κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά ,με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερο για να πληρώσει το αυξανόμενο κόστος των μισθών και των συντάξεων".
" Η κοινή γνώμη",γράφουν οι Τάιμς, "έχει σε μεγάλο βαθμό συμπαραταχθεί με τον κ. Παπανδρέου καθώς αυτός ζητεί θυσίες. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει βέβαια να αποδείξει ότι τα επώδυνα μέτρα θα μοιραστούν δίκαια".
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών,οι φορολογικές αρχές να πατάξουν την φοροδιαφυγή ,να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αρθούν άσκοπες ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
"Οι Βρυξέλλες είναι σωστό να ενισχύσουν το σύστημα εποπτείας και να επιμένουν ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.Αλλά το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν τα ελλείμματα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδόσεις της οικονομίας.
Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και καταλήγει:" Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί ,έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άοχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".

«Στημένο σκηνικό»

         Μήνυμα Ντόρας προς Σαμαρά



          Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζουν τη σημερινή, επεισοδιακή ψηφοφορία ως «στημένο σκηνικό» και φωτογραφίζουν την Ντόρα Μπακογιάννη ως υποκινήτρια.
       Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «τα 5 λευκά δε δημιουργούν κανένα θέμα», προσθέτοντας πως «όποιος ήθελε να οργανώσει ανταρσία, θα διαπίστωσε πως οι δυνάμεις του στους βουλευτές είναι εξαιρετικά περιορισμένες».
        Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «γαλάζιοι» βουλευτές ερμηνεύουν το σημερινό σκηνικό ως ''μήνυμα'' της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Αντώνη Σαμαρά πως «θα πρέπει να τηρεί τις διαδικασίες και τον κανονισμό».
       Άλλωστε, ο Κώστας Κιλτίδης, που πυροδότησε την ένταση στη σημερινή ψηφοφορία, είναι από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους της κ. Μπακογιάννη.

"Όταν κάνεις τον εαυτό σου σκουλήκι, να μην διαμαρτύρεσαι που σε πατούν οι άλλοι".


Για την "εκτίμηση" που μας έχουν οι ευρωπαίοι εμείς τους δώσαμε τις αφορμές. "Όταν κάνεις τον εαυτό σου σκουλήκι, να μην διαμαρτύρεσαι που σε πατούν οι άλλοι". Μόνο που αυτό αδικεί τον ελληνικό λαό στη συντριπτική του πλειοψηφία που είναι άμοιρος ευθυνών και το εκάστοτε θύμα των εγκληματικών πολιτικών ανίκανων και ανεύθυνων[ Νόμος περί "ευθύνης" Υπουργών]κυβερνήσεων

Έγκλημα-Τιμωρία! Όταν αναίσχυντα και απροκάλυπτα δεν εφαρμόζεται αυτή η αιτιώδης, νομοτελειακή σχέση, όταν λειτουργεί επιλεκτικά και ισχύει το "δίκαιο της πυγμής", τότε η κάθαρση δεν έρχεται ποτέ, η παραβατικότητα διαιωνίζεται και η κοινωνική αδικία θριαμβεύει.

Συνεπώς, όσο υπάρχει η βουλευτική ασυλία και ατιμωρησία, όσο οι τρόφιμοι των φυλακών είναι πάντοτε οι ίδιοι "Γιάννηδες Αγιάννηδες", οι "τσαντάκηδες", τα "βαποράκια", τα "κλεφτρόνια"κ. λ. π. , ο "Τιτανικός"θα ακολουθεί την ίδια πορεία της μοιραίας πρόσκρουσης, δυστυχώς!

Ας καταργήσουν λοιπόν  τον κατάπτυστο-και αντισυνταγματικό-Νόμο"περί ευθύνης [= ανευθυνότητας]Υπουργών. 

Εξεταστική ή "συγχωροχάρτι";




 Ο πρώην υπουργός οικονομίας μαζί με το πρώην πρωθυπουργό είναι οι υπεύθυνοι για το σημερινό διασυρμό της χώρας. Ακόμη  πριν αναλάβουν την κυβέρνηση μιλούσαν για οικονομία «τραβεστί». 
 
Όταν την ανέλαβαν επικεντρώθηκαν στην απογραφή με στόχο να αποδείξουν ότι η χώρα δεν μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ. Ήταν η αρχή της κατρακύλας. Η χώρα εισήλθε στην κατηγορία του «μαύρου πρόβατου» και άνοιξε μέτωπα με την κοινοτική γραφειοκρατία... Ήταν το πρώτο πλήγμα στη διεθνή εικόνα της.
 
Η απογραφή του κ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανακοίνωσε, είχε σαν συμπέρασμα ότι οι αποκλίσεις ήταν ελάχιστες και η χώρα είχε μπει με το σπαθί της στην ΟΝΕ. Κατά την άποψή μου, δεν είχε κάνει τίποτα περισσότερο επιλήψιμο από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
 
Αν η οικονομία βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση και η αξιοπιστία της χώρας είχε αποκατασταθεί, θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει τις παραπάνω ενέργειες σαν λάθος πολιτικές κινήσεις.  Η «εποποιία» Αλογοσκούφη όμως έπραξε τα ίδια και χειρότερα από αυτά για τα οποία κατηγορούσε τους προκατόχους της...
 
Ήτοι, λογιστικό μασάζ, ψευδή στοιχεία και σίγουρα χειρότερο έλεγχο των δαπανών και  διάλυση της λειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών...
 
Η λήθη χάριν της ενότητας και της από κοινού αντιμετώπισης των προκλήσεων του μέλλοντος αποτελεί την καλύτερη λύση. Ιδίως αν καταφέρουμε να επαναφέρουμε κάποια ισορροπία.
 
Τι θα μας προφυλάξει όμως από ανάλογες ανεύθυνες κινήσεις από πολιτικούς του μέλλοντος, όταν ο καθένας θα ξέρει ότι όποια «βλακεία» κι αν κάνει το μόνο που διακυβεύεται είναι η υπουργική ή  βουλευτική του έδρα;
 
Δεν πιστεύω στην καταχρηστική βουλευτική ασυλία ούτε στον καταχρηστικό  νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πιστεύω ότι και οι πολιτικοί πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις όπως εμείς οι υπόλοιποι πολίτες. Η παρούσα κατάσταση αποτελεί μια μεγάλη εθνική καταστροφή. Τις συνέπειες θα τις δούμε στο μέλλον. Δεν νομίζω ότι έχει άδικο όταν μιλάνε για διακύβευση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
 
Ιδού λοιπόν το δίλημμα εξεταστική ή συγχωροχάρτι και επιβράβευση της ανευθυνότητας, της ανικανότητας, της μικροκομματικής σκοπιμότητας και του δόλου;...

Κανένα δάκρυ για τη χαμένη συναίνεση.Η μόνη συναίνεση που έχει σημασία είναι της κοινωνίας.


Xάσαμε τη συναίνεση. Ε, και; Και που την είχαμε, τι κερδίζαμε; Αλήθεια, τι απέδωσε αυτό το δίμηνο της υποτιθέμενης συναίνεσης στη χώρα; Μήπως έγιναν λιγότερες απεργίες επειδή ο κ. Σαμαράς δεν ανέβαζε τους τόνους; Μήπως έσπασαν νωρίτερα τα αγροτικά μπλόκα επειδή (ορθώς) δεν επιδοκίμασε την πρακτική της διάλυσης των εθνικών μεταφορών με τη μορφή εκβιασμού; Όλα συνέβησαν όπως ακριβώς θα συνέβαιναν κι αν είχαμε άγριες κόντρες στη Βουλή.
Τι είδους συναίνεση ήταν αυτή; Ήταν μια συναίνεση προϊόν πολιτικής επιλογής ενός κόμματος και ενός αρχηγού που συναισθάνθηκε το βάρος της ευθύνης για το ότι παρέδωσε τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας; Όχι μεταφορικής, πολιτικής χρεωκοπίας -γι'αυτήν άλλωστε μίλησαν οι δέκα μονάδες- αλλά πραγματικής οικονομικής χρεωκοπίας και πλήρους διεθνούς απαξίωσης; Δεν ήταν.
Απόδειξη ότι ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, εκτός από το να ψελλίζουν κάτι διακριτικές ατακούλες που μεταφράζονται σε τίτλους για “αποστάσεις” από την κυβέρνηση Καραμανλή,δεν έχει πει λέξη για το μέτρο, την έκταση, το βάρος των ευθυνών αυτής της “νέας διακυβέρνησης” - αν θυμάστε τη ρουσοπουλική ορολογία.
Και η Ντόρα χρειάστηκε να χάσει πρώτα τη μάχη για την ηγεσία για να θυμηθεί μόλις τώρα ότι δεν υπάρχει χρεωκοπία χωρίς ευθύνη.
Όσο για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, η τύχη του αγνοείται. Ούτε μια λέξη, ούτε μια συνέντευξη, ούτε μια δήλωση. Ούτε ίχνος δημόσιας απολογίας, ούτε δείγμα εξήγησης. Άκρα σιγή – βαριά κι ασήκωτη η σιωπή για τον ίδιο, την παράταξη και το όνομά του.
Αλλά ακόμη και τέτοια, πολιτικά ελλειμματική, η συναίνεση είχε ένα επιπλέον έλλειμμα. Ακόμη κι έτσι ήταν μερική, κουτσουρεμένη, μίζερη. Πρακτικά, ποιό ήταν το αποτέλεσμά της; Πώς εκφράστηκε αυτό το δίμηνο; Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε με την αύξηση των φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό ήταν το αποτύπωμα της συναίνεσης, που απολέσαμε για χάρη της εξεταστικής.
Δεν συμφώνησε ούτε με την αύξηση στα καύσιμα (μικρότερη από όση χρειαζόταν), ούτε με την αύξηση του ΦΠΑ (που έρχεται), ούτε με κάτι άλλο δημοσιονομικά αξιοσημείωτο – και φυσικά ήθελε να προσλάβουμε και άλλους 30.000 δημοσίους υπαλλήλους από τα stage για να βγουν οι εταίροι από το ταβάνι του κτιρίου της Κομισιόν.
Το πρόβλημα δεν είναι στη συναίνεση. Είναι στις αποφάσεις. Το τι χρειάζεται η χώρα είναι απολύτως σαφές. Τα μέτρα τα ξέρουμε. Ας τα πούμε. Όλα μαζί – όχι λίγα-λίγα, όχι να σέρνονται, όχι ως απειλή που παγώνει τους ανθρώπους και μαζί την αγορά. Αλλά ως κοινή απόφαση να προχωρήσει η χώρα σε ένα συγκεκριμένο δρόμο. Η μόνη συναίνεση που έχει σημασία είναι της κοινωνίας.

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ !

Ο κ. Σαμαράς περνιέται για πολιτικός που λέει τα πράγματα σταράτα, δηλαδή, χωρίς υπονοούμενα και αλληγορίες. Και ο ίδιος και οι οπαδοί του, αυτό το θεωρούν, ως προσόν και μάλιστα το μεγαλύτερό του.
Αν κρίνουμε από τα χθεσινά, μάλλον υπάρχει δίκιο σ΄ αυτή την εκτίμηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βγαίνοντας από το Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είπε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους : η δήθεν συναίνεσή του προς την κυβέρνηση στα οικονομικά ζητήματα, ήταν σε άμεση σύνδεση με την αμνηστία προς τους εγκληματίσαντες, με τις πολιτικές τους, κυβερνητικούς παράγοντες της πενταετίας !
Είπε, επί λέξει, ο κ. Σαμαράς, πως "η συναίνεση είναι αρετή και όχι αδυναμία… η κυβέρνηση, ωστόσο την εξέλαβε ως αδυναμία… Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της…!".
Ώστε έτσι λοιπόν ! Η πλέρια στήριξη του καραμανλικού μηχανισμού στην υποψηφιότητά του, ήταν με το αζημίωτο, δηλαδή, την υποχρέωση για υπεράσπιση των λαμογιών, των αλχημειών, των λαθροχειριών, των πλαστογραφιών, των εγκληματικών λαθών, που καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας κι οδήγησαν την οικονομία στο χείλος της αβύσσου !


Γι αυτό, μέχρι σήμερα, οι Αλογοσκούφηδες, οι Παπαθανάσηδες, οι Καραμανλήδες και οι άλλοι, περνούσαν με ηρεμία και ήσυχοι, βέβαιοι, πως ο Αντώνης είχε αναλάβει, εργολαβικά, την προστασία τους κι ότι τα πήγαινε, σ΄ αυτόν τον τομέα, μια χαρά. Η επίδειξη συναίνεσης στα οικονομικά, ήταν η απόδειξη, πως το σχέδιο εφαρμόζονταν χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Και ξαφνικά η …σούπα έκοψε ! Η διαδικασία για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το οικονομικό, προκάλεσε την πτώση των μασκών…

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου για να του τονίσει (και να του αποκαλύψει) το τέλος της θεατρικής παράστασης της «συναίνεσης», γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό στο καρφί : «η συναίνεση δεν μπορεί να στηρίζεται στην απόκρυψη της αλήθειας !...».

http://logoplokies.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

''Στηρίζω τον Καραμανλή''

Υποστηρικτική διάθεση Σαμαρά για Καραμανλή



    Την πρόθεσή του να στηρίξει τον προκάτοχό του και τέως πρωθυπουργό
Κ. Καραμανλή εξέφρασε ανοιχτά χθες, σε δείπνο που παρέθεσε σε βουλευτές,
 ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς
         Με υποστηρικτική διάθεση για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή  εμφανίστηκε προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς . Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς διέψευσε όσους θεωρούσαν ότιοι σχέσεις του είναι ψυχρές με τον πρώην πρωθυπουργό και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να τον αποδομήσει.
         Σε ταβέρνα στο Παγκράτι, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές που προσκλήθηκαν από τον
κ. Σαμαρά για μια πρώτη χαλαρή συζήτηση, είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει οριστικά να υπερασπισθεί τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή. «Εγώ δεν πουλάω τον Καραμανλή» φέρεται να είπε ο
κ. Σαμαράς ενώπιον των πρώην στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή και νεοεκλεγέντων βουλευτών, των κκ. Ι. Ανδριανού και Ευ. Αντώναρου.
       Η στάση του κ. Σαμαρά να μιλήσει θετικά για τον κ. Καραμανλή ήταν συνειδητή αφού δίπλα του είχε τον κ. Αντώναρο, ο οποίος συνομιλεί καθημερινά με τον
κ. Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

''Ρωτήστε τον Μπαρόζο...''

Ρωτήστε τον Μπαρόζο για τα «greek statistics»


 Ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Παπακωνσταντίνου


            «Μέγα λάθος» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών 
 κ. Γ. Παπακωνσταντίνου  την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να άρει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στις κυβερνητικές προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση.
         Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα ως ''άλλοθι'' για να αλλάξει αντιπολιτευτική τακτική.
       Κάλεσε την αντιπολίτευση να μετάσχει στη "μάχη" για την έξοδο από την κρίση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τις αναλογούν και στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Όπως υποστήριξε, έτσι στηρίζει και τη χώρα ολόκληρη.
        Όσον αφορά στην επιτροπή, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το αίτημα για τη σύστασή της θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών. Θεώρησε αυτονόητο ότι η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση και στην επιτροπή, τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωσή της για να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση.
  "Τη χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες", τόνισε.
     Σχετικά με τον καταμερισμό ευθυνών για τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών,ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να ρωτήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, όταν συναντηθεί μαζί του για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία  - ( greek statistics) -  και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που λάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Αιδώς Αργείοι»

            ''θράσος να γίνεστε τιμητές ''


O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής

  Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, λέγοντας σε υψηλούς τόνους: «Αιδώς Αργείοι! Ντροπή φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ! Ντροπή για την κατάντια που οδηγήσατε τη χώρα και έχετε το θράσος να γίνεστε τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας». Θύμισε, μάλιστα, στη ΝΔ πως ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν εκείνος που επέκτεινε το ομόλογο της Goldman Sachs μέχρι το 2039.

ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ,ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ.

Φίλτατε,
έχει καταντήσει φαιδρή η αγωνιώδης προσπάθεια διαφόρων παπαγαλακίων να αποτυπωθεί η εξεταστική για την οικονομία στην κοινή γνώμη ως "αχρείαστη, άκαιρη" κλπ. Ετσι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που συνέχεια μας έλεγαν πόσο "ξεχνάει ο λαός τα σκάνδαλα" και πως "τα καλύπτουν οι πολιτικοί" τώρα κατακρίνουν το ενδεχόμενο να συσταθεί η επιτροπή. Αυτή είναι και η απόδειξη ότι πρώτοι αυτοί ξεχνούν. Γιατί αν δεν γίνει εξεταστική θα μας λένε "αύριο" "πως ξεχάστηκαν τα σκάνδαλα" για να γίνουν πιο φαιδροί. Ίσως υπάρχει βέβαια άλλη όψη: αυτή που δεν έχουν τι να πουν και αφού δουλειά τους είναι να λένε, ψάχνουν κάτι να λένε - οπότε λένε ακόμα και...κοτσάνες. Η εξεταστική πρέπει να γίνει και όσο πιο "υπεράνω κομματικών συμφερόντων" θα είναι ό,τι προκύψει τόσο πιο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα για τη χώρα. Βέβαια κατ' αυτό τον τρόπο περιπλέκεται το προαναφερθέν δημοσιογραφικό έργο.

ΣΧΟΛΙΟ: ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1821.ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/02/blog-post_858.html#ixzz0fsbYRJfV

ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΜ....ΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΣΟΥΝ.

Μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κρ.Λαγκάρντ ότι έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας, ήρθε στο φως η εντολή του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο στις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν ανάλογες «επιθέσεις» εις βάρος της χώρας του. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε πυρά κατά τραπεζών που κάλυψαν το χρέος της.


Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται δημοσίευμα της El Pais, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανέθεσε έγραψε στο Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) να ερευνήσει κατά πόσον «πίσω από τις επιθέσεις των επενδυτών και την επιθετικότητα μερικών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις της αγοράς και τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας ή κάτι παραπάνω».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει υπαινιχθεί επανειλημμένα ότι οι επιθέσεις του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου έχουν στην πραγματικότητα στόχο το ευρώ. Σε ιδιωτικές του συζητήσεις, μάλιστα, έχει εκφράσει την έκπληξή του για τη βιαιότητα ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις.

Πάντως, πηγές του CNI αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η είδηση ότι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κατήγγειλε πως έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «αγγλοσαξωνικής προέλευσης» κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Βήμα, μεγάλα παιχνίδια εξακολουθούν, όπως φαίνεται, να παίζονται στην πλάτη της Ελλάδας με αφορμή τη συμφωνία ανταλλαγής (swap) με την Goldman Sachs, το 2001 και με φόντο τη διεκδίκηση της προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2011, από τη Γερμανία και την Ιταλία.

Οι «Νew Υork Τimes» και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ανέφεραν ότι ιδιαίτερο ρόλο στις διευκολύνσεις της Goldman Sachs προς την Ελλάδα έπαιξε ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Goldman Sach και που φέρεται να είναι ένας από τους διεκδικητές της προεδρίας της ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είχε καμία σχέση με τις συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα και ότι οι συμφωνίες αυτές συνέβησαν πριν από την άφιξη του Μάριο Ντράγκι στην Goldman Sachs.

Ωστόσο, στο θέμα αναφέρθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία την Τετάρτη δήλωσε ότι ο ρόλος που έπαιξαν μερικές τράπεζες αναφορικά με την κάλυψη των χρεών και των ελλειμμάτων της Ελλάδας ήταν σκανδαλώδης. Η αναφορά αυτή θεωρείται έμμεση επίθεση κατά της υποψηφιότητας Ντράγκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι και ο νυν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ.

ΕΔΩ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1107560
ΚΑΙ ΕΔΩ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4561064

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Βόμβα στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη

    Βόμβα εξουδετερώθηκε στο πολιτικό γραφείο
                       του Μ. Χρυσοχοΐδη


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


       Ύποπτο δέμα το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό εξουδετερώθηκε με διπλή ελεγχόμενη έκρηξη, έξω το πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη συμβολή των οδών Τζον Κένεντι και Θηβών στο Περιστέρι.
        Τα υπολείμματα του μηχανισμού θα μεταφερθούν για εξέταση στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.
        Επρόκειται για μία σακούλα η οποία βρέθηκε τυχαία από ένοικο στην σκάλα ανάμεσα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη.
       Το αντικείμενο κίνησε τις υποψίες και κλήθηκε η αστυνομία για να την εξετάσει.
    Οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε διπλή ελεγχόμενη έκρηξη και διαπίστωσαν
ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό.
     Προβληματισμό στην αστυνομία προκαλεί το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
      Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το ύποπτο αντικείμενο, η αστυνομία έκλεισε προληπτικά τη λεωφόρο Θηβών.