Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

''Δεν θα χρεοκοπήσουμε''


Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας βάζει ο πρωθυπουργός


O πρωθυπουργός  Γ.Παπανδρέου


                Δεν θα χρεοκοπήσουμε και σύντομα θα επανέλθουμε στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
            Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, δεσμεύτηκε ο κ. Γ.Παπανδρέου, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη πως «δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και χρέη».
      Παράλληλα, έκανε λόγο και για «'καλοθελητές' που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας με προφανείς σκοπιμότητες», ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ.
           «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα έχει ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση που κάνει ό,τι χρειάζεται και σύντομα θα επανέλθουμε στο δρόμο της οικονομικής σταθερότητας, στο δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

         «Σε εμάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός την ευθύνη να οδηγήσουμε το καράβι στη μεγαλύτερη τρικυμία της πρόσφατης ιστορίας μας. Ξέρω ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν στον ίδιο και την κυβέρνηση να είναι προσηλωμένοι σε έναν στόχο: «Στη διάσωση της οικονομίας μας. Στη σωτηρία της χώρας μας».
       Ο πρωθυπουργός, σε έντονο ύφος, μίλησε επίσης για «καλοθελητές», που «καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας με προφανείς σκοπιμότητες», ενώ έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη πως «δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και τα δικά μας χρέη».
         Παράλληλα, επανέλαβε πως η Ελλάδα ζητεί πολιτική στήριξη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εις βάρος της, αφαιρώντας της τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους, που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. «Τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι. Να εξασφαλίσουμε αποδοτικά αποτελέσματα χωρίς υπονομεύσεις στο πρόγραμμά μας των μεγάλων αλλαγών» είπε ο Γ.Παπανδρέου.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Όλι Ρεν: Οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή. Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης συμφωνίας αφού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΕ. "Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη", δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στην περίπτωση που η χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της. "Είναι σημαντικό να καταλήξει η ΕΕ την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, σ' ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν αυτό χρεαστεί και κριθεί αναγκαίο", τόνισε.

Ο Ρεν πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δείχνουν μια ξεκάθαρη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ. "Η Ελλάδα είναι τώρα στη διαδικασία αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ανισορροπιών της, αλλά δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα ", πρόσθεσε. "Ο πρωταρχικός σκοπός πρέπει να είναι να κατοχυρωθεί μια ασφαλής έξοδος από τη σημερινή επικίνδυνη δυναμική του χρέους σε ορισμένες χώρες και στη συνέχεια να υπάρξουν εγγυήσεις ότι καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν θα μπει σ' ένα τέτοιο δρόμο στο μέλλον", τόνισε. Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει, αλλά η ανάκαμψη δεν είναι ακόμα βιώσιμη.

Βλακώδη τα σενάρια περί δραχμής...






Τα κατασκευάζουν λαμόγια και τα προωθούν ανόητοι δημοσιογράφοι... 
Βγήκε από τα ρούχα του ο Χατζηνικολάου. Χαρακτήρισε κερδοσκόπους και λαμόγια αυτούς που κυκλοφορούν την πληροφορία ότι ξανατυπώνουμε στο Εθνικό Νομισματοκοπείο, τη δραχμή. "Περισσεύει η βλακεία" , είπε ο Κώνστας και...

ο Χατζηνικολάου χαρακτήρισε ανόητους τους δημοσιογράφους, που αναμεταδίδουν τα σενάρια των λαμόγιων...

''Εμπρακτη υποστήριξη και οχι μόνο λόγια''

Μ. Χρυσοχοϊδης:  Έμπρακτη υποστήριξη
           και οχι μόνο λόγια

Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

       Απογοητευμένος από τη στάση των χωρών της ευρωζώνης εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε δηλώσεις του στη Βρετανική εφημερίδα Guardian.
      Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει ''έμπρακτη υποστήριξη'' από μια Ενωση που υποτίθεται ότι βασίζεται στην ''αμοιβαία αλληλεγγύη'' και υποστήριξη των μελών της ενώ προειδοποίησε ότι πιθανή κατάρρευση της χώρας μας θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.
       «Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν θέλουμε απλώς δηλώσεις από τη ζώνη του ευρώ και ρητορική υποστήριξη, αλλά έμπρακτα μέτρα που θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο της κερδοσκοπίας που συνεχώς μεγαλώνει και θα μειώσουν τα επιτόκια ώστε να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα ».
    « Δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Δεν πιστεύω ότι έχουμε εχθρούς, αλλά δεν βλέπω τους φίλους ή συνεργάτες σε μια Ένωση βασικός άξονας της οποίας έπρεπε να είναι η αλληλεγγύη »  δήλωσε χαρακτηριστικά.

'' Έχουμε διέξοδο. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις''

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο
χρεοκοπίας, έχουμε εναλλακτικές λύσεις


          Η Ελλάδα διαθέτει διέξοδο από τη δυσμενή συγκυρία και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
     Ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους τον μηχανισμό που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να παρέμβει στις αγορές και να στηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας τις φωνές και φήμες που μιλούν για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, τόνισε πως "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, όπως κάποιοι άσχετοι υποστηρίζουν".
Πρόσθεσε ότι η χώρα κατακτά και πάλι την αξιοπιστία της  και στην Ευρώπη και διεθνώς.
     Όσον αφορά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε: "Δεν χρειάζεται φόβος. Έχουμε διέξοδο. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας. Παρά τις δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος, παρά τη μυθολογία, θα τα καταφέρουμε".

      Έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι οι Έλληνες θα διορθώσουν μόνοι τους τα λάθη τους και τα αποδεικνύουν κάθε μέρα.
       Υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων. "Ουσιαστικά μας αφαιρούν τη δυνατότητα να δανειστούμε με όρους, που θα μας επιτρέψουν να ανασάνουμε", τόνισε.
        Πρόσθεσε πως στην περίπτωση που δεν μπει φραγμός σε όσους "τζογάρουν" εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών, αύριο θύμα δε θα είναι μόνο η Ελλάδα.
"Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε στιγμή. Είμαστε σε διαρκή μάχη", τόνισε.
     Απαντώντας σε όσους από το ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν με τα οικονομικά μέτρα, είπε:
 "Αν κάποιοι αναρωτιούνται καλοπροαίρετα αν κινούμαστε στα όρια της ιδεολογίας μας, οφείλω να πω ότι ο μεγάλος αγώνας δίνεται σ’ αυτό ακριβώς το μέτωπο".
       Αύριο το πρωί συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των μέτρων ο Γ. Παπανδρέου θα έρθει "αντιμέτωπος" με το κομματικό ακροατήριο.

«Kοινοί οι αγώνες»

       Δεδομένη η στήριξη της Κύπρου



       Την δεδομένη στήριξη της Κύπρου για το κρίσιμο συμβούλιο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, προσέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου.

     «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα πάντοτε μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο και φυσιολογικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
       Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που όφειλε να κάνει και είναι τώρα η ώρα της Ευρώπης».

       Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την «επαναβεβαίωση της αδελφικής φιλίας και της καθημερινής συνεργασίας» προκειμένου να δοθεί λύση στο χρονίζον πρόβλημα της Κύπρου.

    «Κοινά τα προβλήματα, κοινοί οι αγώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «η αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και απόλυτη».

     «Η στήριξη είναι απόλυτη στους χειρισμούς που κάνουμε για να πειστεί η διεθνής κοινότητα ότι το Κυπριακό είναι καιρός να λυθεί, αλλά όχι χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένες πτυχές του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.
        Με τη σειρά του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει ο κ. Χριστόφιας για προώθηση των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού.

      «Είναι κοινό μας συμφέρον μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και που αξιοποιεί και σέβεται και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε.

        Τέλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες γνωστοποίησαν πως εντός των επόμενων ημερών ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο, ωστόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επιφυλάχθηκε να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να μπορούν να είναι παρόντες όλοι οι ηγέτες των κυπριακών κομμάτων.

«Κόβουν» τις «γέφυρες» με το παρελθόν

Eπιδιώκουν νέο μοντέλο του κόμματος.


Κώστας Μαρκόπουλος :

«Είναι κακή η επιστολή του κ. Αλογοσκούφη,
δεν προσφέρει στην παράταξη η επιστολή του
κ. Αλογοσκούφη. Και τολμώ να σας πω ότι η
επιστολή του κ. Αλογοσκούφη προκαλεί την
παράταξη, γιατί και εγώ υπήρξα υπουργός, δεν
 είναι δυνατόν να τα έχω κάνει όλα καλά».
(«Αθήνα 9,84»)





Γιάννης Μανώλης :

«Το λάθος είναι ότι κάποιοι δεν διαγράφηκαν την εποχή που
 έπρεπε να διαγραφούν και απλά αφέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν
το επόμενο διάστημα, πολλοί από αυτούς δεν θα μείνουν εκτός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
(«Κανάλι 1»)

«Εμπόλεμη η κατάσταση»


Γ.Παπανδρέου:Δίνουμε μάχη εντός και εκτός Ελλάδας


Ο πρωθυπουργός  Γ.Παπανδρέου στο βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ


«Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δίνουμε μάχη με τα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο 34ο τακτικό συνέδριο της ΓΣΣΕ, στη Χαλκιδική.


       Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε: ''ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού''.
       «Με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες, όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Να αποτρέψουμε να χρειαστεί να πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκή ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία, να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη».
        Παραδέχτηκε ότι «οι ημέρες που περάσανε και οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες», ωστόσο δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθεις των πολιτών «θα πιάσουν τόπο».
         Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο -όπως είπε- «υποβολιμαία φημολογία περί δήθεν σχεδιαζόμενου διαγγέλματος του Πρωθυπουργού».
          Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρόβλημα της ευρωζώνης. Εμείς θέλουμε να είναι λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, δεν θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο που θέσαμε, δηλαδή της πολιτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
           

«Στόχος η ασφάλεια»

    Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Επαφής»
     Ελλάδας-Βουλγαρίας στον Προμαχώνα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Τσβέταν Τσβετάνοβ



           Εγκαίνια του διασυνοριακού «Κέντρου Επαφής» στον Προμαχώνα με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μ.Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσ.Τσβετάνοβ.   
        «Στόχος μια πιο ασφαλής Ευρώπη» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

          «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ασφαλή, να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη, την κοινωνική σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη που διέρχεται η οικονομία και η ελληνική κοινωνία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η ενίσχυση της ασφάλειας των δύο χωρών, αλλά και της Ευρώπης, είναι ο πρωταρχικός μας στόχος», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβέταν Τσβετάνοβ.

       Το ''Κέντρο Επαφής'' είναι υπηρεσία των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, που θα λειτουργεί στο Μεθοριακό Σταθμό του Προμαχώνα Σερρών.


         Θα έχει ως κύριο στόχο την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Οι αρμόδιες αρχές των δύο χωρών θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον έλεγχο των κρατικών συνόρων και του συνοριακού καθεστώτος για την ανακάλυψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων και παραβάσεων, που διαπράττονται και στις δύο πλευρές.

Αυστηρά τεκμήρια για σπίτια, ΙΧ



Ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο


Παρασκευή, 19 Μαρτίου 10 , 15:05

Αυστηρά τεκμήρια για ακριβές κατοικίες και ΙΧ θεσπίζονται με τις τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αναπροσαρμόζεται το αφορολόγητο για αγορά α΄κατοικίας, ο συντελεστής φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα παραμένει στο 45%. Διευκολύνσεις θα δοθούν σε φορολογούμενους ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Το προσχέδιο του ν/σ δόθηκε στη δημοσιότητα και κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο.
Το τεκμήριο των ΙΧ θα βασίζονται στην παλαιότητα και τον κυβισμό. Οσον αφορά τα ακίνητα υψηλότερο τεκμήριο θα ισχύει για εκείνα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές.
Υψηλή φορολογία 40% καθιερώνεται για τις μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Στις 200.000 ευρώ το αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας από εργένη, στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Στις 50.000 ευρώ παραμένει το αφορολόγητο για αγορά οικοπέδου από εργένη και στις 100.000 ευρώ για τον παντρεμένο. Συντελεστής 45% για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:
• εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα
• εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
• επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο
• κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης
• κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών είτε αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος είτε στη φορολογία κεφαλαίου
• καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία
• φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
• λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων
• φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες και μη αναγνώριση αγορών ή δαπανών ή τόκων δανείων ή μισθωμάτων που καταβάλλονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε εξωχώριες εταιρείες ή αντιπροσώπους ή υπεργολάβους αυτών.
• καταργούνται ή αντικαθίστανται διατάξεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φορολογούμενοι για καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδημάτων ή περιουσίας και με τεχνικούς τρόπους απέφευγαν ή μείωναν τη φορολογία τους σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων.
• Ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία και Φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.
• Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.
• Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με σύστημα ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis). Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system) βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα.
• Έλεγχος και φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες που υποκρύπτονται πίσω από εταιρίες αντιπροσώπευσης (Nominee εταιρίες) ή εξωχώριες εταιρίες που λειτουργούν ως υπεργολάβοι κοινοτικών εταιριών.
• Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό προωθείται η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου. Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3000 Ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.
• Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.
• Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με την δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς.
• Η ΓΓΠΣ συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων. «Τα φορολογικά έσοδα θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η εκπαίδευση».

Στήριξη Μπράουν στο Γιώργο Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης!



Μιλώντας πριν από λίγο στο Λονδίνο σε ξένα ΜΜΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε, καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει κληρονομήσει. Ο κ. Μπράουν σημείωσε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα ότι αν η Ελλάδα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται θα βρει βοήθεια. Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν είπε πριν από λίγο πως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα την προσεχή εβδομάδα για μια πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Αποστάσεις Ολι Ρεν από Μέρκελ και καμπανάκι Κομισιόν σε Βερολίνο


Οι Βρυξέλλες πήραν κάποια απόσταση από τις σκληρές δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο κατά μιας «εσπευσμένης εκδήλωσης αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που της ζητήθηκαν» υπενθύμισε ο Ολι Ρεν προς τη Γερμανία«Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που της ζητήθηκαν» υπενθύμισε ο Ολι Ρεν προς τη ΓερμανίαΟι δηλώσεις της καγκελάριου προκάλεσαν έντονη δυσφορία και σε πολλές κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες τις συνδυάζουν και γενικά με την πολιτική της δημοσιονομικής υπερ-ορθοδοξίας που προσπαθεί τελευταία να επιβάλει το Βερολίνο στους εταίρους της. Μυρίζει, λοιπόν, μπαρούτι εν όψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας (25-26/3).
Οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαχωρίσει τη θέση της με το Βερολίνο. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν υπενθύμισε τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου, στην οποία ζητείται η λήψη μέτρων από την Ελλάδα και η ανάληψη από κοινοτικής πλευράς μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής δράσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί. Με άλλα λόγια, πίσω από τη συμφωνία αυτή βρίσκεται και η Γερμανία. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το χρέος της παίρνοντας θαρραλέα πολιτικά μέτρα, δύσκολα για τον λαό, κάτι που επισημαίνεται στα συμπεράσματα της ευρωζώνης και αναγνωρίστηκε από το Ecofin.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου επισήμανε ότι από την αρχή της κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την περίπτωση της Ελλάδας. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι για να γίνει συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο τη λήψη πολιτικής απόφασης για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης, θα πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα της Ελλάδας για παροχή οικονομικής βοήθειας, κάτι που δεν υφίσταται προς το παρόν. Συνεπώς, η Αθήνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει οικονομική βοήθεια ή όχι, διαφορετικά δεν θα γίνει συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, με όλες τις επιπτώσεις.
Αποστάσεις πήραν οι Βρυξέλλες από τις δηλώσεις Μέρκελ για «εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης» προς την ΕλλάδαΑποστάσεις πήραν οι Βρυξέλλες από τις δηλώσεις Μέρκελ για «εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης» προς την ΕλλάδαΟι «27»
Στη συνάντηση των 27 Ευρωπαίων ηγετών, λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα. Μια μεγάλη ομάδα χωρών, με επικεφαλής τη Γαλλία, θα βρουν την ευκαιρία να επιτεθούν στο Βερολίνο για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει στην Ευρώπη, έχοντας ως σημαία μια σούπερ δημοσιονομική πειθαρχία. Η Γερμανία επικρίνεται σήμερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης για την απαίτησή της να διαμορφωθεί το υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σε ένα πρόσθετο όργανο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ζητεί την αλλαγή της Συνθήκης, προκειμένου να προβλεφθεί σε αυτήν και η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που εξακολουθεί να μην τηρεί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί υπερβολικού ελλείμματος. Η Ανγκελα Μέρκελ υιοθέτησε χθες το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών της, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ότι το σημερινό πρόγραμμα σταθερότητας δεν αρκεί και θα πρέπει το υπό σύσταση ΕΝΤ να προβλέπει αυστηρές ποινές. Το πρόγραμμα σταθερότητας που ισχύει σήμερα, είπε η Α. Μέρκελ, προβλέπει την επιβολή χρηματικών ποινών σε ένα κράτος που εξακολουθεί να έχει υπερβολικό έλλειμμα, αλλά αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη όταν το κράτος αυτό έχει χρεοκοπήσει. Εδώ φωτογραφίζεται η Ελλάδα.... «Το ΕΝΤ (όπως το θέλει η Γερμανία) δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού», σχολιάζει η «Financial Times», για την οποία «ο ρόλος αυτού του οργάνου δεν θα είναι η παροχή βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά η παροχή βοήθειας για να εξέλθουν από την ευρωζώνη»...
Ελλειμμα 5,5%
Μόλις χθες η Κομισιόν προειδοποίησε τη Γερμανία ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες ενέχει κινδύνους και θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξη την πρόβλεψη της κυβέρνησης της Α. Μέρκελ για έλλειμμα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ το 2010. Η Γερμανία, λοιπόν, δίνει μαθήματα σε άλλους, όταν η ίδια, όπως και άλλες 13 χώρες της ευρωζώνης, βρίσκεται υπό επιτήρηση, δεδομένου ότι το έλλειμμά της υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ. Και, επιπλέον, υποχρεώνεται από τις Βρυξέλλες να τροποποιήσει το πρόγραμμά της, το οποίο θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξο...
Αλλο σημείο τριβής, ιδίως με τη Γαλλία, είναι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας εδώ και δύο 10ετίες. Το Παρίσι κατηγορεί το Βερολίνο ότι ασκεί κοινωνικό ντάμπινγκ με την πολιτική των χαμηλών μισθών και δεν ενθαρρύνει την εσωτερική ζήτηση, αφήνοντας σκόπιμα στην άκρη την κατανάλωση και δίνοντας προτεραιότητα στις εξαγωγές. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επικρίνει κάθε ημέρα την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, ζητώντας μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας για την τόνωση της κατανάλωσης. «Οποιαδήποτε πρόταση για ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία είναι λάθος απάντηση για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας», απάντησε η καγκελάριος. *

Επίθεση Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς στη Μέρκελ, που μιλάει ώς και για «αποκλεισμό από την ευρωζώνη»


Σε πεδίο οξείας πολιτικής διαμάχης μετατράπηκε χθες το γερμανικό Κοινοβούλιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει ότι «μια εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν θα αποτελούσε μια καλή απάντηση στο πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, όπου ως έσχατο μέσο θα καθίσταται δυνατόν να αποκλειστεί μια χώρα από την ευρωζώνη, εάν επί μακρό χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις».
Για την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ δέχτηκε επίθεση σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους και το Αριστερό κόμμα να τονίζει ότι η κυβέρνησή της δεν θα τολμούσε να πάρει μέτρα στη Γερμανία παρόμοια με αυτά που ζητεί από την Ελλάδα.
Οι αντεγκλήσεις και αναφορές στην Ελλάδα έγιναν στη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την Παρασκευή.
Σε μια τέτοια συζήτηση, όμως, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο. Οπως είπε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, «δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε από τους κερδοσκόπους, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω μέσω των κερδοσκόπων και από τη χρόνια παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε.».
«Και οι προκάτοχοι»
Η ίδια, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Μπορώ επίσης να σας πω ότι η κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχε στην επιδείνωση αυτή και ακόμη και η προκάτοχός της κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν μας βοηθάει τώρα και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η εσπευσμένη παροχή αλληλεγγύης δεν είναι η σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόβλημα λιτότητας της Ελλάδας και στις προσπάθειες εξυγίανσης τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει τόλμη να προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ κατά 4%, ώστε σε ένα πρώτο βήμα να μειωθεί το χρέος, ενέργεια που αναγνώρισαν και οι αγορές».
Σε άλλο σημείο η κ. Μέρκελ πρόσθεσε: «Ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε προτάσεις ώστε να μη χρειαστεί κανείς να προσφύγει στο ΔΝΤ. Και για το τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για το μέλλον, όπου ως έσχατο μέσο θα καθίσταται δυνατό να αποκλειστεί από την ευρωζώνη μια χώρα εάν επί μακρό χρονικό διάστημα και επανειλημμένα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις. Διαφορετικά δεν μπορεί να συνεργαστεί κανείς».
Η ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, την κατηγόρησε για απραξία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
«Ζητάτε αυτό που αρνείστε»
«Πρέπει να κάνετε κάτι, κ. Μέρκελ», είπε. «Οι τράπεζες και τα hedge funds έσπρωξαν το ελληνικό κράτος σχεδόν σε οικονομική κατάρρευση. Μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων ασφάλισης δανείων. Αυτό κόστισε στην Ελλάδα και στο τέλος ίσως και στον φορολογούμενο στην Ευρώπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τι έχετε να πείτε, κυρία καγκελάριε; Το ζητούμενο είναι τώρα να γίνουν ενέργειες. Η κρίση συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει τάξη στις διεθνείς αγορές. Γι' αυτό θέστε περιορισμούς στη δράση στων κερδοσκόπων. Θέστε υπό επιτήρηση τους οίκους αξιολόγησης. Απαγορεύστε τις πωλήσεις χωρίς περιορισμό και το κερδοσκοπικό εμπόριο».
Ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο, Γκρέγκορ Γκίζι, επιτέθηκε και αυτός στην Ανγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
«Ζητάτε από την Ελλάδα να ακολουθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών που εσείς αρνείστε να εφαρμόσετε εδώ στη Γερμανία. Γι' αυτό οι πολίτες κατεβαίνουν στην Ελλάδα στους δρόμους. Και εμείς είμαστε μαζί τους. Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων», τόνισε.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Φέρχοφσταντ: «Απίστευτη» η στάση Μέρκελ για αποβολή κρατών από την Ευρωζώνη



Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, επέκρινε σήμερα δριμύτατα τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ που αρνείται την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
«Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι σοβαρές. Στη γερμανική Βουλή, κυριολεκτικά δήλωσε ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη απάντηση και ότι θα ήταν καλύτερο να μελετηθεί η προοπτική ενός αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ. Βρίσκω την άποψη αυτή, με κάθε ειλικρίνεια, απίστευτη» θα δηλώσει ο κ. Φέρχοφσταντ στη διάρκεια φόρουμ που οργανώνεται στο Παρίσι, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που αντίγραφό του εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Προφανώς, η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις» προσθέτει στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που θα εκφωνηθεί στο κέντρο «Η Ευρώπη μας» στο Παρίσι και το οποίο έχει ιδρυθεί από τον πρώην πρόεδρο τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.
«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομούσαμε στη διάρκεια δεκαετιών. Δεν είναι η Ευρώπη που πρέπει να αντικαταστήσει τον πόλεμο με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Δεν είναι επίσης η Ευρώπη την οποία οραματίζονται οι πολίτες της» σημειώνει εκφράζοντας τη λύπη του ο κ. Φέρχοφσταντ.
«Είναι πάνω απ' όλα ακατανόητο, διότι μια ευρωπαϊκή απάντηση είναι πραγματικά η πιο ταχεία και η λιγότερο επώδυνη λύση» συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει ένα δάνειο στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να στοιχίσει τίποτε σε κανέναν. Τόσο απλά» επισημαίνεται στην ίδια ομιλία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

''Ανεπίδεκτες... επιστολές''

          Ανεπίδεκτες... επιστολές




 

         Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Αλογοσκούφης στον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή (όπως αποκάλυψε το «Εθνος» την Τρίτη), υπερασπιζόμενος την πολιτική του, έχει ένα μεγάλο δίκιο: Οι επιλογές που έγιναν ήταν της κυβέρνησης και όχι προσωπικές! Αυτό είναι και μια απάντηση στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας της ΝΔ για «αλά καρτ» απόδοση ευθυνών σε υπουργούς ή στελέχη, με ταυτόχρονη εξαφάνιση από το «κάδρο των ευθυνών» του κ. Καραμανλή. Πάντα υπάρχουν αυτοτελείς προσωπικές ευθύνες. Αλλά η ενιαία και συλλογική ευθύνη των κυβερνήσεων και των επικεφαλής τους δεν παραγράφεται, στο όνομα ενός «ατομικού κατακερματισμού», ιδίως όταν είναι εξόχως επιλεκτικός. Ας πάμε όμως στην ουσία.

      Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2004 μια οικονομία με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης (4%), με «Ολυμπιακή ευφορία», με διεθνή αναγνώριση και αξιοπιστία, και κυρίως μέσα σ’ ένα «κλίμα» αναπτυξιακής προοπτικής. Επίσης, όλα αυτά, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής ευφορίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία δεν υπήρχαν μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Σημαντικές παραγωγικές στρεβλώσεις. Γραφειοκρατία, διαφθορά και αναποτελεσματικότητα στο κράτος. ΄Η ότι η Παιδεία και η Υγεία πήγαιναν μια χαρά... Ηταν, λοιπόν, η στιγμή των μεγάλων αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί είχαμε μπει από το 2000 στη ζώνη του ευρώ και υπήρχε ένα αυστηρό σύμφωνο σταθερότητας, χωρίς νομισματικά περιθώρια ελιγμών, και δεύτερον γιατί το αναπτυξιακό περιβάλλον που υπήρχε διευκόλυνε τις μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειαζόταν ο τόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει παραγωγικά και ανταγωνιστικά στο πλαίσιο του ευρώ.

       Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έκανε, στο τάιμινγκ που έπρεπε, η κυβέρνηση Καραμανλή. Αντίθετα έμπλεξε τη χώρα με μικροκομματικά κριτήρια σε μια ανόητη και ανούσια (εκ του αποτελέσματος) ευρωπαϊκή επιτήρηση, που στοίχισε την αξιοπιστία μας και διέλυσε σταδιακά το αναπτυξιακό κλίμα της οικονομίας. Ετσι, η «πίτα κάθισε». Επιπλέον, κάνοντας λάθος εκτίμηση της πραγματικότητας, ακολούθησε μια γραμμή «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», χωρίς σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις, που σταδιακά ωθούσε τα πράγματα στο αδιέξοδο (για να είμαστε δίκαιοι, τότε μόνον ο Μητσοτάκης είπε δημόσια ότι είναι λάθος γραμμή η ήπια προσαρμογή). Επιπλέον «φόρτωσαν» το Δημόσιο με δαπάνες και σπατάλες, ενώ τα χρέη των ΔΕΚΟ πολλαπλασιάστηκαν και η διαφθορά «χτύπησε κόκκινο». Αυτή είναι η αλήθεια.

     Η προωθητική δυναμική της οικονομίας, της δεκαετίας 1994-2004, πάνω στην οποία «κοιμήθηκε» η κυβέρνηση της ΝΔ, εξέπνευσε σταδιακά το 2007. Τότε «ξύπνησε» ο Αλογοσκούφης. Αλλά ήταν αργά... Συν ότι ο Καραμανλής «κοιμόταν» ακόμα! Επεσε και η διεθνής κρίση του 2008 και «το γλυκό έδεσε». Μετά «το έβαλαν στα πόδια»... That’s all!

 



Παναγιώτης Δ. Παναγιώτουpanpan@pegasus.gr

Απο Εθνος 18-03-2010

''Δεν θα παρακρατείται το 10% των εφημεριών των γιατρών''

Μ. Ξενογιαννακοπούλου :
Δεν θα παρακρατείται το 10% των εφημεριών των γιατρών


 H υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


        Τη μη παρακράτηση του 10% επί των εφημεριών των γιατρών και επί των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ θα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
         Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Μουλόπουλου, η υπουργός Υγείας σημείωσε πως η σχετική απόφαση ελήφθη, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά το 2010 το πρόγραμμα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

        Ακόμα, η κυρία  Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπεγράφη προχθές, από τον υφυπουργό Οικονομικών, η απόφαση για την καταβολή 36 εκατ. ευρώ για εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα πληρωμής των υπολοίπων ποσών των προηγούμενων μηνών.

''Είμαστε υπεύθυνοι και ώριμοι''

Γ. Παπανδρέου :
«Δε θα ζητήσουμε βοήθεια ούτε από τους

ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το ΔΝΤ»

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου



            Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο παρουσιάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«
Οι δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που λάβαμε έδειξαν ότι δεν είμαστε, όπως πολλοί θέλουν να λένε, ένας ανεύθυνος λαός. Ο λαός μας είναι και υπεύθυνος και ώριμος. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των κούφιων λόγων, ούτε της διαφθοράς ούτε της τεμπελιάς. Κάνουμε μαζί ότι μπορούμε και ότι πρέπει για το μέλλον μας και τη χώρα μας. Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, για αυτό δε ζητάμε βοήθεια. Και με την προσπάθεια όλων μας ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε .

Δε θα ζητήσουμε βοήθεια ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η μάχη μας είναι καθημερινή.
Τα σημερινά μέτρα μας οδηγούν στην αμέσως επόμενη φάση. Να θέσουμε τις βάσεις μιας διαφορετικής Ελλάδας απαλλαγμένης από τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό κάνουμε και με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Θα καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα μας παρουσιάσει ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκουμε δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Πολιτεία. Επιχειρούμε να κάνουμε μια επαναστατική τομή και να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Καλώ όλους, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Είναι τιτάνιο το έργο της κυβέρνησης. Το έργο όλων σας»

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ !

Σ΄ όσα ανακοινώνονται για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα τεκμήρια διαβίωσης κι ο υπολογισμός, μέσω αυτών ενός ελαχίστου εισοδήματος, υποχρεωτικά δηλούμενου στην Εφορία.
Ακούμε, πέρα από τους στημένους και κατ΄ επάγγελμα (πολιτικούς) της καταστροφής και της συντέλειας, κι ένα σωρό λαμόγια, (δημοσιογράφους, αναλυτές, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, βενζινοπώλες κ.α. αλλά και …επιστήμονες του είδους, όπως γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς) να ωρύονται, επιδεικνύοντας φορολογική επιδρομή και επισείοντας την φοροαφαίμαξή τους.
Πράγματι έχουν δίκιο τα λαμόγια : το πάρτι τους τελείωσε !...

Με βάση τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις οι έχοντες εισόδημα κάτω από 40.000 €, θα έχουν ελαφρύνσεις. Ευτυχώς, όμως δεν θα τύχουν όλοι, αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης. Ναι, καλά διαβάσατε, ε-υ-τ-υ-χ-ώ-ς !

Τα στοιχεία λένε, πως για το οικονομικό έτος 2008, οι δηλώσαντες κάτω από 30.000 €, εισόδημα, ήταν 4.839.000 φορολογούμενοι, όμως, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ : τα 3.008.000, εξ αυτών, δήλωσαν εισοδήματα κάτω από 12.000 (!) και δεν πλήρωσαν ούτε Ευρώ φόρο !!! (Πόσοι δήλωσαν πάνω από 30.000 € ; Μόλις 691.000 άτομα…).
Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των …φτωχών της ελληνικής κοινωνίας – πέρα από τους πραγματικά χαμηλοεισοδηματίες, οι οποίοι είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι - αφορά σε λαμόγια, ως τα παραπάνω κι άλλα παρόμοια, που μια ζωή βρίσκουν την ευκαιρία και τις προϋποθέσεις να λαμογιάζουν, εις υγείαν των υπόλοιπων μαλάκων, που ξεσκιζόμαστε στη φοροκαταβολή. 


΄Ολες αυτές οι κουφάλες της φοροδιαφυγής, (υπολογίζονται σε 1 με 1,5 εκατομμύριο άτομα), δεν θα μπορούν πλέον να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το προσδιοριζόμενο μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης, (σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος, πισίνα, ιδιωτικά σχολεία κλπ).
Μη φανταστούμε τίποτα υπέρογκα νούμερα, θάναι, όμως τέτοια, που θα υποχρεώνουν σε καταβολή φόρου και θ΄ αποφέρουν στα κρατικά ταμεία κάμποσα δισεκατομμύρια Ευρώ ! Αρκεί να ληφθεί υπ΄ όψη το γεγονός, πως αν 1 εκατομμύριο λαμόγιων της φοροδιαφυγής, πληρώσουν, μόλις 1000 € φόρο, θα εισπραχθεί 1 δις ! Και για να γίνει αυτό, αρκεί να υποχρεωθούν να δηλώσουν εισόδημα 15.000 €.
Όλα δείχνουν, βέβαια, πως το τεκμαρτό – υποχρεωτικό, εισόδημά τους θάναι πολύ μεγαλύτερο, οπότε τα δις μπορεί, κάλλιστα να πολλαπλασιαστούν.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ.

Μπροστά σ΄ αυτή την ουσιώδη εξέλιξη, οι διάφοροι εκφραστές των λαμόγιων ακούγονται να μυξοκλαίνε για την επιβάρυνση, τάχα, των πραγματικά χαμηλότατων εισοδηματικά στρωμάτων, από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Είναι η μελάνη, που ως σουπιές αμολάνε, για να κρυφτούν και να δράσουν αντιπερισπαστικά : οι πραγματικά έχοντες εισοδήματα κάτω από 12.000 €, οι φτωχοί, ούτε τεράστια σπίτια διαθέτουν, (πολλοί δεν έχουν καν…), ούτε ένα και δυο και τρία αυτοκίνητα, ούτε οικιακές βοηθούς, ούτε πισίνες, ούτε, βέβαια, στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Αν τάχουν αυτά, αν τους πιάνουν τα τεκμήρια, τότε δεν είναι φτωχοί, αλλά λαμόγια της φοροδιαφυγής !
Στο ίδιο μήκος κύματος του αντιπερισπασμού και οι ανιστόρητες και χρεοκοπημένες θεωρίες και απόψεις, με τη μονότονη επωδό «πάρτε τα από το μεγάλο κεφάλαιο κι όχι απ΄ το λαό», επωδός, που έντεχνα τσουβαλιάζει στο «λαό» και τα φοροδιαφεύγοντα λαμόγια, τοποθετώντας τα στο απυρόβλητο και υποστηρίζοντας την ασυλία τους...



http://logoplokies.blogspot.com/2010/03/blog-post_18.html

«Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν»

Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι' αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από την ΕΕ ούτε από τοΔΝΤ τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στις επαφές που είχα στο εξωτερικό, εξήγησα πως η Ελλάδα δεν ζητά να πληρώσει κανείς για τα δικά της χρέη, ζητάμε πολιτική στήριξη έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους, επανέλαβε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως κάποιοι κερδοσκοπούν από τη θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, με δική μας ευθύνη, εξαιτίας δηλαδή της ΝΔ.

“Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι”


Όσοι θέλουν να αγοράσουν το ντοκιμαντέρ μπορούν στο Κέντρο Τύπου Σιδηράς Μεραρχίας στο Ναύπλιο και στο βιβλιοπωλείο«εκ Προοιμίου» του Τ.Ουλή στο Άργος

\
Το ντοκιμαντέρ “Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι” τουΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΖΕΡΒΑ παρουσιάστηκε πρόσφατα σε πρώτη δημόσια προβολή στις ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ στο ΑΡΓΟΣ στις 27Φεβρουαρίου και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό.
 Η ταινία επιχειρεί το πορτρέτο του πορτοκαλιού της Αργολίδας, ενός σημαντικού προϊόντος της περιοχής μας που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξή της και συνεχίζει ίσως μετά τον τουρισμό να αποτελεί το βασικότερο αγαθό της.

‘Αξονας της ταινίας είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, διακίνησης, επεξεργασίας και κατανάλωσης του προϊόντος. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά: αγρότες, γεωπόνοι, ξένοι εργάτες, εξαγωγείς, χυμοποιοί, παραγωγοί παραδοσιακών γλυκών και λικέρ από πορτοκάλι, αρτοποιοί, διατροφολόγοι, γευσιγνώστες, παιδιά διαφόρων ηλικιών…
Πότε και πού εμφανίστηκε το πορτοκάλι, πώς έφτασε σ’ εμάς, ποιές ποικιλίες καλλιεργούνται στον τόπο μας; Ποιά τα πλεονεκτήματά τους; Ποιά τα μυστικά της καλλιέργειάς του; Μέχρι πού φτάνει στον πλανήτη γη το πορτοκάλι της Αργολίδας και ποιοί οι δρόμοι του εμπορίου του άλλοτε και τώρα; Ποιά η χρήση του στην κουζίνα; Σε τι ωφελεί να πίνεις χυμό πορτοκαλιού; Γιατί άραγε αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες διαφόρων εκφραστικών μέσων ( ποίηση, ζωγραφική, θέατρο, μουσική…);
Πλούσιο αρχειακό υλικό ( κινηματογραφικό, φωτογραφικό, εφημερίδες, διαφημιστικές καταχωρήσεις…) αποδίδει το ανθρώπινο και εμπορικό τοπίο του πορτοκαλιού. Άλλοτε με ντοκιμενταρίστικες, άλλοτε με ποιητικές εικόνες και όμορφες μουσικές που αποπνέουν ελληνικότητα, η ταινία συνιστά ένα σημαντικό ντοκουμέντο για το νομό μας. Φυτώρια πορτοκαλιών, πορτοκαλεώνες, συσκευαστήρια, χυμοποιεία, εργοστάσια αναψυκτικών…
Γυρισμένη και τις τέσσερες εποχές, “με ήλιο και βροχή”, αποτυπώνει τον κύκλο από την ανθοφορία, στην ωρίμανση, στη συγκομιδή του πορτοκαλιού.
Η ταινία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα εγκώμιο αυτού του ξεχωριστού φρούτου αλλά σε καμιά περίπτωση δε γυρίζει την πλάτη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα. Οι ασθένειες με κορυφαία την τριστέτσα, η λειψυδρία, η απαξίωση, η εγκατάλειψη των πορτοκαλεώνων και η συνεπαγόμενη οικοπεδοποίηση παρουσιάζονται ψύχραιμα, στοχαστικά, χωρίς κραυγές και πολεμική διάθεση.
Πρόκειται για μια περιπλάνηση στον χορταστικό κόσμο του πορτοκαλιού που αντανακλά όψεις της ιστορίας, της παράδοσης και της οικονομίας της περιοχής μας. Συμπερασματικά, η παραγωγή τέτοιων ταινιών ενδυναμώνει την πίστη πως ένα τέτοιο φρούτο αξίζει καλύτερη τύχη.
Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά από όλους, όμως είναι απαραίτητη η σωτηρία του, μοιάζει να λέει η ταινία, απαιτώντας από τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του.
http://alliprotasi.wordpress.com/2010/03/17/portokali/#more-3112

Μ. Ντράγκι: Οι αγορές θα δανείσουν την Ελλάδα


Την πεποίθησή του ότι οι αγορές θα δανείσουν στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, εξέφρασε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Οι αγορές θα αμβλύνουν άμεσα τα spread εάν τηρηθούν εγκαίρως –δηλαδή αμέσως– οι δεσμεύσεις», επισήμανε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια σύσκεψης εμπειρογνωμόνων του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολικής, αναφερόμενος στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.
«Παρακολουθούμε την υλοποίηση [του ελληνικού προγράμματος] και η υλοποίηση είναι εξίσου ή ακόμη πιο σημαντική από το σχεδιασμό. Σε αυτή την περίπτωση, οι αγορές θα δανείσουν [στην Ελλάδα] τα ποσά που χρειάζεται», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στις προτάσεις σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με στόχο το δανεισμό των κρατών μελών της ΕΕ όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να θεωρείται «ύστατο καταφύγιο» και «κερασάκι στην τούρτα» στην ευρωπαϊκή σταθερότητα.

''Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''


Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον
 της.Τώρα είναι η ώρα της ΕΕ»
          


Ο πρωθυπουργός   Γ. Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


         Για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η χώρα μας να προσφύγει στο ΔΝΤ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί ο πρωθυπουργός.
         Επανέλαβε ότι δεν αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο και κάποιον για να επιρρίψει τις ευθύνες, θυμίζοντας ότι πρώτος αναγνώρισε τις ευθύνες της χώρας και αναλαμβάνοντάς τις τόσο έναντι της Ευρώπης όσο και του κοινού της νομίσματος, η κυβέρνηση έλαβε τα πλέον σκληρά μέτρα στη σύγχρονη ιστορία της.
       «Δε νομίζω ότι χρειάζονται άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Τώρα είναι ώρα να κάνει το καθήκον της και η ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας εκ νέου ισχυρή πολιτική στήριξη από την ΕΕ κατά των κερδοσκόπων.
          «Δεν είμαστε αήθης χώρα, δεν ζητάμε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων λαών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη, προκειμένου να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο εσωτερικό της και οι οποίες όμως χρειάζονται χρόνο για να εμπεδωθούν. Υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την καταστροφολογία, κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση, σημειώνοντας ότι :
      «είμαστε και πολιτική και νομισματική ένωση, και αυτό σημαίνει βαθύτερες και πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».
          Τονίζοντας την ανάγκη η χώρα να δανείζεται με φυσιολογικά επιτόκια, όμοια με εκείνα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένου πως αν εξακολουθήσει να δανείζεται με υψηλά επιτόκια, δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι :
      «θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν με θετικό τρόπο, έστω και με πιεστικό τρόπο».

''Ηφαίστειο η Ρηγίλλης''

                   Εκρήξεις στη ΝΔ


          Συνεχείς πολιτικές εκρήξεις καταγράφονται στο ηφαίστειο της Νέας Δημοκρατίας.
Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άκρως πολεμική, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρηγίλλης να πέσουν οι τόνοι, που όμως δυναμώνουν καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.
         Σε αυτό το κλίμα την εσωστρέφεια ενίσχυσε και η επιστολή την οποία απέστειλε χθες στους κκ. Καραμανλή και Σαμαρά ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ζητώντας την υποστήριξη της οικονομικής πολιτικής την πενταετία 2004-2008.
     «Παραλήφθηκε η επιστολή. Δεν έχουμε κανένα σχόλιο» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και δεν θέλησε να επεκταθεί στην επιστολή του πρώην υπουργού.
        Ο κ. Αλογοσκούφης ζητεί από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει το έργο που επιτελέστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, αφήνοντας αιχμές για τη στάση βουλευτών της ΝΔ. «Αλλο κριτική και άλλο μηδενισμός» αναφέρει.
         Παράλληλα εσωκομματική αναστάτωση και εκνευρισμό στη ΝΔ προκάλεσε και η κίνηση του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη να εμφανιστεί στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου και να δηλώσει ότι επιθυμεί να μιλήσει στα προσυνέδρια της ΝΔ και στο συνέδριο. Μάλιστα υπήρξε ενόχληση για την πρόθεση του κ. Βουλγαράκη να μιλήσει στα προσυνέδρια και υπήρξαν «σαμαρικοί» βουλευτές που υποστήριζαν ότι δεν θα παραστεί στη Θεσσαλονίκη.
           Ο κ. Καραμανλής ακόμη δεν έχει διαβάσει την επιστολή και ετοιμάζεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο, όπου η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα τοποθετηθεί για «όλους και για όλα».

          Το κλίμα στη ΝΔ επιβάρυνε και η δήλωση του κ. Π. Μαντούβαλου για τον «σαμαρικό» γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκο να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά λέγοντας: «Θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Θα χαρώ να διαγωνιστώ με τον Μιχαλολιάκο» .

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

''Ενώπιον κομματικού ακροατηρίου''

Ομιλίες  του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου

Ο Πρωθυπουργός  Γ.Παπανδρέου


        Ενώπιον κομματικού ακροατηρίου επιστρέφει την Παρασκευή και το Σάββατο ο Γ.Παπανδρέου, καθώς έχει συγκαλέσει δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.
        Την Παρασκευή το μεσημέρι εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη στη Χαλκιδική.

       Ο κατάλογος των ομιλητών στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται ότι θα είναι ανοιχτός και εν όψει της διαδικασίας εκτιμάται ότι ετοιμάζονται να λάβουν τον λόγο πολλά στελέχη που έχουν εκφραστεί δημοσίως ή σε κομματικές συνεδριάσεις κατά των πολιτικών και οικονομικών επιλογών που είναι εκτός ιδεολογικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ.

        Εν όψει αυτών, από το Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων αντιμετωπίζεται και ως δυνατότητα δημόσιας έκφρασης και εκτόνωσης εσωκομματικών εντάσεων.

''Η ενίσχυση των αγροτών''

Εξοφλήθηκε η ενιαία ενίσχυση των αγροτών

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουγός Μιχάλης Καρχιμάκης



        Την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι μέχρι το Μάιο θα πληρωθούν οι ενισχύσεις για διάφορα προϊόντα (βαμβάκι, ντομάτα) 215 εκατ. ευρώ, ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης 60 εκατ. ευρώ, ποιοτικά παρακρατήματα 90 εκατ. ευρώ.
         Παράλληλα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ.Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ.Καρχιμάκης ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου θα πληρωθούν εκκρεμότητες - υποχρεώσεις προς χιλιάδες παραγωγούς από το 2004 (σχέδια βελτίωσης, επενδυτικά σχέδια και άλλα).

        Η  υπουργός και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν επίσης ότι εχουν προωθηθεί τρία νομοσχέδια που αφορούν την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, την αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κατάρτιση μητρώου αγροτών.

        Οπως τόνισε η κ. Κ.Μπατζελή, ο ΕΛΓΑ παραμένει ο κύριος φορέας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ενώ συμπληρωματικά θα λειτουργούν το σύστημα ΠΣΕΑ και το υπό ίδρυση Ταμείο Αλληλοβοήθειας στα πλαίσια της ΚΑΠ. Θα καλυφθούν δε και νέες ζημιογόνες αιτίες.
       Οσον αφορά τη δημιουργία του μητρώου αγροτών ο κ. Μ.Καρχιμάκης ανέφερε ότι σε αυτό θα συμπεριληφθούν οι κατά κύριο επάγγελμα. Θα υπάρξει παράλληλα μητρώο εμπόρων- διακινητών αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια ίδρυσης ενός διατροφικού Τειρεσία.
    Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι αλλάζει ο τρόπος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Πόσα πάνω από 1500 ευρώ θα καταβάλλονται με δίγραμμη επιταγή, ενώ για ποσά πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ θα υπάρχει διασταύρωση και έλεγχος.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη»

    Στήριξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό
        πλαίσιο εξέφρασε ο Μπαρόζο


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο



      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

     Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει «οικονομικό και ηθικό ζήτημα» με τα «παράλογα υψηλά» επιτόκια δανεισμού της χώρας μας και τόνισε ότι όλες οι λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένουν στο τραπέζι των επιλογών, αλλά «θα προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει».
         Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε στο πλευρό της Ελλάδας, μιλώντας με θερμά λόγια τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό για να τονίζει ότι οι προσπάθειες αυτές είναι αναγκαίες «όχι για τις Βρυξέλλες αλλά για τη ευημερία της Ελλάδας και του λαού της»
      «Η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω των τεράστιων προσπαθειών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, μίλησε για «αξιοθαύμαστο επίτευγμα από την ελληνική κυβέρνηση», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «εργάζεται νυχθημερόν» για να αλλάξει την κατάσταση και ότι «έχει αρχίσει ήδη να βελτιώνεται».
         Ο κ. Μπαρόζο μετέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι, αναφορικά με το μηχανισμό υποστήριξης, αυτός «δεν είναι αναγκαίος σε αυτό το στάδιο».
        Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του τόνισε και αυτός ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη».
       Ταυτόχρονα σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται με επιτόκια παράλογα, από τα οποία προκύπτει οικονομικό και ηθικό ζήτημα: Όταν ζητάμε -είπε- από τον κόσμο να περικόψει τους μισθούς του, το όφελος χάνεται από τα υψηλά αυτά επιτόκια.
         Σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοικτές, αν χρειαστεί, πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα περιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη «μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πιθανότητα», και ότι αυτό είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση» και παράλληλα μία ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη να προχωρήσει.