Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Αποστάσεις Ολι Ρεν από Μέρκελ και καμπανάκι Κομισιόν σε Βερολίνο


Οι Βρυξέλλες πήραν κάποια απόσταση από τις σκληρές δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο κατά μιας «εσπευσμένης εκδήλωσης αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που της ζητήθηκαν» υπενθύμισε ο Ολι Ρεν προς τη Γερμανία«Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που της ζητήθηκαν» υπενθύμισε ο Ολι Ρεν προς τη ΓερμανίαΟι δηλώσεις της καγκελάριου προκάλεσαν έντονη δυσφορία και σε πολλές κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες τις συνδυάζουν και γενικά με την πολιτική της δημοσιονομικής υπερ-ορθοδοξίας που προσπαθεί τελευταία να επιβάλει το Βερολίνο στους εταίρους της. Μυρίζει, λοιπόν, μπαρούτι εν όψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας (25-26/3).
Οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαχωρίσει τη θέση της με το Βερολίνο. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν υπενθύμισε τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου, στην οποία ζητείται η λήψη μέτρων από την Ελλάδα και η ανάληψη από κοινοτικής πλευράς μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής δράσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί. Με άλλα λόγια, πίσω από τη συμφωνία αυτή βρίσκεται και η Γερμανία. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το χρέος της παίρνοντας θαρραλέα πολιτικά μέτρα, δύσκολα για τον λαό, κάτι που επισημαίνεται στα συμπεράσματα της ευρωζώνης και αναγνωρίστηκε από το Ecofin.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου επισήμανε ότι από την αρχή της κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την περίπτωση της Ελλάδας. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι για να γίνει συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο τη λήψη πολιτικής απόφασης για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης, θα πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα της Ελλάδας για παροχή οικονομικής βοήθειας, κάτι που δεν υφίσταται προς το παρόν. Συνεπώς, η Αθήνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει οικονομική βοήθεια ή όχι, διαφορετικά δεν θα γίνει συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, με όλες τις επιπτώσεις.
Αποστάσεις πήραν οι Βρυξέλλες από τις δηλώσεις Μέρκελ για «εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης» προς την ΕλλάδαΑποστάσεις πήραν οι Βρυξέλλες από τις δηλώσεις Μέρκελ για «εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης» προς την ΕλλάδαΟι «27»
Στη συνάντηση των 27 Ευρωπαίων ηγετών, λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα. Μια μεγάλη ομάδα χωρών, με επικεφαλής τη Γαλλία, θα βρουν την ευκαιρία να επιτεθούν στο Βερολίνο για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει στην Ευρώπη, έχοντας ως σημαία μια σούπερ δημοσιονομική πειθαρχία. Η Γερμανία επικρίνεται σήμερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης για την απαίτησή της να διαμορφωθεί το υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σε ένα πρόσθετο όργανο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ζητεί την αλλαγή της Συνθήκης, προκειμένου να προβλεφθεί σε αυτήν και η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που εξακολουθεί να μην τηρεί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί υπερβολικού ελλείμματος. Η Ανγκελα Μέρκελ υιοθέτησε χθες το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών της, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ότι το σημερινό πρόγραμμα σταθερότητας δεν αρκεί και θα πρέπει το υπό σύσταση ΕΝΤ να προβλέπει αυστηρές ποινές. Το πρόγραμμα σταθερότητας που ισχύει σήμερα, είπε η Α. Μέρκελ, προβλέπει την επιβολή χρηματικών ποινών σε ένα κράτος που εξακολουθεί να έχει υπερβολικό έλλειμμα, αλλά αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη όταν το κράτος αυτό έχει χρεοκοπήσει. Εδώ φωτογραφίζεται η Ελλάδα.... «Το ΕΝΤ (όπως το θέλει η Γερμανία) δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού», σχολιάζει η «Financial Times», για την οποία «ο ρόλος αυτού του οργάνου δεν θα είναι η παροχή βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά η παροχή βοήθειας για να εξέλθουν από την ευρωζώνη»...
Ελλειμμα 5,5%
Μόλις χθες η Κομισιόν προειδοποίησε τη Γερμανία ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες ενέχει κινδύνους και θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξη την πρόβλεψη της κυβέρνησης της Α. Μέρκελ για έλλειμμα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ το 2010. Η Γερμανία, λοιπόν, δίνει μαθήματα σε άλλους, όταν η ίδια, όπως και άλλες 13 χώρες της ευρωζώνης, βρίσκεται υπό επιτήρηση, δεδομένου ότι το έλλειμμά της υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ. Και, επιπλέον, υποχρεώνεται από τις Βρυξέλλες να τροποποιήσει το πρόγραμμά της, το οποίο θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξο...
Αλλο σημείο τριβής, ιδίως με τη Γαλλία, είναι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας εδώ και δύο 10ετίες. Το Παρίσι κατηγορεί το Βερολίνο ότι ασκεί κοινωνικό ντάμπινγκ με την πολιτική των χαμηλών μισθών και δεν ενθαρρύνει την εσωτερική ζήτηση, αφήνοντας σκόπιμα στην άκρη την κατανάλωση και δίνοντας προτεραιότητα στις εξαγωγές. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επικρίνει κάθε ημέρα την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, ζητώντας μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας για την τόνωση της κατανάλωσης. «Οποιαδήποτε πρόταση για ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία είναι λάθος απάντηση για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας», απάντησε η καγκελάριος. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου