Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

''Ανεπίδεκτες... επιστολές''

          Ανεπίδεκτες... επιστολές




 

         Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Αλογοσκούφης στον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή (όπως αποκάλυψε το «Εθνος» την Τρίτη), υπερασπιζόμενος την πολιτική του, έχει ένα μεγάλο δίκιο: Οι επιλογές που έγιναν ήταν της κυβέρνησης και όχι προσωπικές! Αυτό είναι και μια απάντηση στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας της ΝΔ για «αλά καρτ» απόδοση ευθυνών σε υπουργούς ή στελέχη, με ταυτόχρονη εξαφάνιση από το «κάδρο των ευθυνών» του κ. Καραμανλή. Πάντα υπάρχουν αυτοτελείς προσωπικές ευθύνες. Αλλά η ενιαία και συλλογική ευθύνη των κυβερνήσεων και των επικεφαλής τους δεν παραγράφεται, στο όνομα ενός «ατομικού κατακερματισμού», ιδίως όταν είναι εξόχως επιλεκτικός. Ας πάμε όμως στην ουσία.

      Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2004 μια οικονομία με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης (4%), με «Ολυμπιακή ευφορία», με διεθνή αναγνώριση και αξιοπιστία, και κυρίως μέσα σ’ ένα «κλίμα» αναπτυξιακής προοπτικής. Επίσης, όλα αυτά, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής ευφορίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία δεν υπήρχαν μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Σημαντικές παραγωγικές στρεβλώσεις. Γραφειοκρατία, διαφθορά και αναποτελεσματικότητα στο κράτος. ΄Η ότι η Παιδεία και η Υγεία πήγαιναν μια χαρά... Ηταν, λοιπόν, η στιγμή των μεγάλων αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί είχαμε μπει από το 2000 στη ζώνη του ευρώ και υπήρχε ένα αυστηρό σύμφωνο σταθερότητας, χωρίς νομισματικά περιθώρια ελιγμών, και δεύτερον γιατί το αναπτυξιακό περιβάλλον που υπήρχε διευκόλυνε τις μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειαζόταν ο τόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει παραγωγικά και ανταγωνιστικά στο πλαίσιο του ευρώ.

       Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έκανε, στο τάιμινγκ που έπρεπε, η κυβέρνηση Καραμανλή. Αντίθετα έμπλεξε τη χώρα με μικροκομματικά κριτήρια σε μια ανόητη και ανούσια (εκ του αποτελέσματος) ευρωπαϊκή επιτήρηση, που στοίχισε την αξιοπιστία μας και διέλυσε σταδιακά το αναπτυξιακό κλίμα της οικονομίας. Ετσι, η «πίτα κάθισε». Επιπλέον, κάνοντας λάθος εκτίμηση της πραγματικότητας, ακολούθησε μια γραμμή «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», χωρίς σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις, που σταδιακά ωθούσε τα πράγματα στο αδιέξοδο (για να είμαστε δίκαιοι, τότε μόνον ο Μητσοτάκης είπε δημόσια ότι είναι λάθος γραμμή η ήπια προσαρμογή). Επιπλέον «φόρτωσαν» το Δημόσιο με δαπάνες και σπατάλες, ενώ τα χρέη των ΔΕΚΟ πολλαπλασιάστηκαν και η διαφθορά «χτύπησε κόκκινο». Αυτή είναι η αλήθεια.

     Η προωθητική δυναμική της οικονομίας, της δεκαετίας 1994-2004, πάνω στην οποία «κοιμήθηκε» η κυβέρνηση της ΝΔ, εξέπνευσε σταδιακά το 2007. Τότε «ξύπνησε» ο Αλογοσκούφης. Αλλά ήταν αργά... Συν ότι ο Καραμανλής «κοιμόταν» ακόμα! Επεσε και η διεθνής κρίση του 2008 και «το γλυκό έδεσε». Μετά «το έβαλαν στα πόδια»... That’s all!

 



Παναγιώτης Δ. Παναγιώτουpanpan@pegasus.gr

Απο Εθνος 18-03-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου