Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

H Γερμανία είναι μέρος του ελληνικού προβλήματος.



Προς τη Γερμανία έχουν αρχίσει και κοιτούν οι ειδικοί, όπως φαίνεται, για να βρουν τη ρίζα του προβλήματος της ευρωζώνης και των δημοσιονομικά αδύναμων χωρών της. Άμεσα και σαφέστατα τονίζουν πως η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τα μεγάλα ελλείμματα των περιφερειακών οικονομιών της Ε.Ε., καθώς αρνείται να ξοδέψει - με την ιδιωτική της κατανάλωση να παραμένει πεισματικά, ακόμα και τις καλές οικονομικές εποχές, ελάχιστη.

«H ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και είναι αναξιόπιστοι όλοι αυτοί που λένε πως η χώρα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της», τονίζουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, με την υπογραφή του κ. Simon Tilford   -  υπενθυμίζουμε εδώ το άρθρο μας: «Το δημόσιο χρέος, η Ε.Ε. και η αλληλεξάρτηση» από τις 22.04.2009 (ακολουθεί επίσης στο τέλος) όπου, σε πλήρη αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος, είχαμε την άποψη ότι, είναι αδύνατον να τα καταφέρει μόνη της η χώρα μας να ανταπεξέλθει με τα προβλήματα της.  

Όπως τονίζει περαιτέρω το άρθρο, όλοι αυτοί αγνοούν το ότι, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν μόνο από τους Έλληνες και επιπλέον, η χρεοκοπία της χώρας σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελούσε την «λύτρωση» των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ένωσης.

Σύμφωνα με τους FT, η ευρωζώνη σωστά είναι θυμωμένη με την Ελλάδα, σε σχέση με την αλλοίωση των στατιστικών της. Όμως, η χώρα είναι απλά μία κουκίδα στον τεράστιο χάρτη όλων αυτών των Οικονομιών που έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητα τους - που έχουν αδύναμα δημοσιονομικά στοιχεία και φτωχές προοπτικές ανάπτυξης.

Εάν η ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ελλάδα ή κάνει την διάσωσή της ανέφικτη για την ίδια, τότε η χώρα θα χρεοκοπήσει. Και αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους στην ευρωζώνη. Οι αγορές θα στραφούν σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία κλπ), πυροδοτώντας έτσι, ένα ντόμινο δημοσιονομικών κρίσεων.

Σίγουρα η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, πρέπει να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Όμως η Γερμανία, όπως και οι άλλες πλεονασματικές  χώρες, χρειάζεται επίσης να δεχθούν πως αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Ένας λόγος που τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας είναι τόσο ισχυρά, είναι το πολύ υψηλό εμπορικό πλεόνασμα που έχει, έναντι των άλλων οικονομιών της ευρωζώνης. Η γερμανική οικονομία ανακάμπτει στηριζόμενη στις εξαγωγές. Η ιδιωτική της κατανάλωση όμως, στην πραγματικότητα μειώνεται. Πάντως, τονίζει το άρθρο, για χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να έρθει μόνον εάν επιτευχθούν καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης. «Για αυτό και πρέπει να εξισορροπήσουν το εμπόριό τους με την υπόλοιπη ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Tillford.

Το άρθρο καταλήγει πως η ευρωζώνη χρειάζεται πιο σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Όμως, επίσης χρειάζεται να θέσει και τα όρια των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων, στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών των μελών της.

Τα δημοσιονομικά μέτρα δεν έχουν ουσία χωρίς αυτό - πρέπει επίσης να κοιτάξει προς την δημιουργία της δημοσιονομικής, άρα και της πολιτικής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως οι ισχυρές οικονομίες θα πρέπει να δίνουν χρήματα στις αδύναμες. Όμως, αυτό δεν φαίνεται δυστυχώς να το επιθυμούν ιδιαίτερα οι «ισχυροί».



Βασίλης Βιλιάρδος 

   Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου