Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Διαψεύδει η κυβέρνηση τις φήμες για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ

ΑΠΕ

Οι φήμες για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης ώθησαν το spread πάνω από τις 360 μονάδες

Αθήνα




Σε διάψευση της φημολογίας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προχώρησε την Τρίτη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (επαναδιαπραγματευση συμφωνίας). Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τις φήμες πυροδότησαν δηλώσεις που φέρεται να έκαναν υψηλόβαθμες πηγές από την ελληνική κυβέρνηση στο Market News International, ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, ώστε να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ο λόγος είναι ότι από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος.

«Τα μέτρα είναι σκληρά και ίσως προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτό, πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά του ΔΝΤ» προσέθεσε.
«Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να βελτιώσει τη συμφωνία και να ομαλοποιήσει τους όρους που δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. Εϊναι αρκετά πιθανό ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια ούτως ή άλλως, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, οπότε είναι απαραίτητο οι όροι και οι συνθήκες να είναι σαφή», φέρεται να είπε ακόμα το κυβερνητικό στέλεχος.

Οι φήμες αυτές προκάλεσαν έντονη νευρικότητα στην αγορά ομολόγων, με το spread στους 10ετείς τίτλους να σκαρφαλώνει μέχρι τις 380,9 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, από 349 την Δευτέρα.

Από την πλευρά της Κομισιόν δεν έγινε κάποιο σχόλιο. Η εκπρόσωπος Τύπου Αμέλια Τόρρες είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την Τρίτη, ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, έρχονται την Τετάρτη στην Αθήνα δύο κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποίο θα έχουν επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τον κ. Παπακωνσταντίνου και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα εξετάσουν τις αλλαγές που επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η τεχνογνωσία του ΔΝΤ κυρίως όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μετάβασης από τους ετήσιους στους τριετείς προϋπολογισμούς.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ανακοινώσει το Μάιο (στις 5 του μηνός κατά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων) ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα πλησιάσει το 2,5%.

Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος (μείωση ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.

Στις 22 Απριλίου, θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009. Οι ελεγκτές φέρεται να διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δαπάνες ύψους 3,2-3,4 δισ. ευρώ (1,4-1,5% του ΑΕΠ) οι οποίες αφορούν κυρίως χρέη των νοσοκομείων και κοινοτικές εισροές, που αν δεν διευκρινιστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελλείμματος στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ.

Τέλος, μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχει έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Newsroom ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου