Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

«Απέναντι βρίσκονται οι αντίπαλοι. Οι εχθροί είναι δίπλα»


Η φράση ανήκει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ και είναι πάντα επίκαιρη. Τη θυμηθήκαμε μετά την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και τα ηχηρά μηνύματα που εκτιμάται πως στάλησαν προς τον Γ. Παπανδρέου. Φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για τις καινοτομίες που προωθεί από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός-διαβούλευση για σημαντικά θέματα στο διαδίκτυο, πρωτοποριακή στελέχωση υπουργείων με ανοιχτή προκήρυξη, διακήρυξη για χωρισμό κράτους-κόμματος- και έχει αφετηρία δίπλα του.
Του Πάνου Σώκου από την Ελευθεροτυπία.
Τις ανατροπές που δεσμεύεται ότι θα φέρει στο κράτος ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα να τις περάσει μέσα από το κόμμα του, αφού και εκεί οι αντιστάσεις αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές.
   Το ΠΑΣΟΚ για την ώρα τού τραβάει το μανίκι και αντιστέκεται έντονα στον λεγόμενο χωρισμό κράτους - κόμματος που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα που του έστειλαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στην εκλογή γραμματέα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τα πρώτα κυβερνητικά δείγματα του πρωθυπουργού σε σχέση με το κόμμα. Του υποδηλώνουν την παρουσία τους και την απαίτησή τους να στελεχώσει με κομματικά στελέχη τον κρατικό μηχανισμό. Κι όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις και τα όσα συζητιούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η ενόχληση εδράζεται στις καινοτομίες που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιδράσεις προέρχονται όχι τόσο από εκείνους που δεν είχαν στηρίξει το 2007 τον Γ. Παπανδρέου, αλλά από τους υποστηρικτές του. Και οι δύο πλευρές πάντως συμφωνούν στην εξής ερμηνεία: ότι ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει σε επίπεδο στελεχών το κόμμα τουλάχιστον της επόμενης 10ετίας αναδεικνύοντας σε θέσεις-κλειδιά, έστω με αντιδράσεις, πρόσωπα της νέας γενιάς και παραμερίζοντας εκείνα που πρωταγωνίστησαν μέχρι σήμερα.Στην εκλογή του γραμματέα, την περασμένη Παρασκευή, για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν ενέκρινε την πρόταση του προέδρου, καθώς ο Σ. Ξυνίδης εξελέγη γραμματέας με 180 ψήφους, ενώ 194 είπαν «όχι» είτε ψηφίζοντας τον «παπανδρεϊκό» Γ. Παναγιωτακόπουλο (126) είτε ρίχνοντας λευκό (53) και άκυρο (15). «Ηταν μια ύστατη αντίσταση του παλιού που φεύγει, είτε αυτό το παλιό έχει να κάνει με πρόσωπα είτε με νοοτροπίες, στο καινούργιο που έρχεται. Ομως ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει σελίδα...», λένε στελέχη τής Ιπποκράτους και της κυβέρνησης και υποστηρίζουν: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου καθώς οι περισσότεροι από τους 126 του Παναγιωτακόπουλου είναι 100% με τον πρόεδρο. Απλώς έκαναν την επιλογή τους με προσωπικά κριτήρια, γιατί βλέπουν ότι ενδεχομένως δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της χώρας και του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και όχι στις προσωπικές μας ανάγκες».Ο 46χρονος νέος γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης απέδωσε το αποτέλεσμα στη χαμηλή του αναγνωρισιμότητα, παρότι όπως είπε έχει στο ΠΑΣΟΚ 31 χρόνια και πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει να είναι θεματοφύλακας των αξιών του ΠΑΣΟΚ, να εντοπίζει τις κυβερνητικές στρεβλώσεις και να τις δείχνει, για να επανέλθει «σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το καταστατικό». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου