Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Free Translation

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

«Σκληρός Δεκέμβρης» περιμένει τον Γιώργο και την Κυβέρνηση του

Ο σκληρός Δεκέμβρης του 2009 περιμένει στη γωνία την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά, δυστυχώς περιμένει και τη χώρα. Όλα τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα έχουν ανοίξει και απειλούν με συνέπειες οι οποίες θα είναι μεγάλες και θα αργήσουν να εξαλειφθούν, σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή.

Όλα τα εθνικά θέματα, εληνοτουρκικά (και ευρωτουρκικά), κυπριακό και σκοπιανό έχουν ανοίξει και οι πιέσεις που ασκούνται για να οδηγηθούμε σε λύσεις έχουν αρχίσει να ασκούνται και είναι μεγάλες. Σ΄ αυτά αν προστεθεί και το μέγα πρόβλημα της οικονομίας, η οποία έφθασε στο χείλος του γκρεμού, αν δεν έχει πάρει ήδη τις πρώτες «κουτρουβάλες», δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα προβλημάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα μήνα και είναι κάτι που καμία κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε να βρει μπροστά της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην κυβέρνηση συνολικά, έχουν αρχίσει να αποκωδικοποιούν τη στάση ορισμένων ΜΜΕ, όπως έγινε στην πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Από την αποκωδικοποίηση προκύπτει ότι κάποια μέσα έχουν αρχίσει, από τώρα, πόλεμο φθοράς κατά της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, έχουν δεχτεί επιθέσεις συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που αποτελούν προσωπικές του επιλογές. Και αναφέρονται στις επιθέσεις που έχουν δεχτεί οι Χάρης Παμπούκης, Τίνα Μπιρμπίλη και Γλυκερία Σιούτη. Η ίδια η κ. Σιούτη υποστηρίζει ότι η επίθεση που δέχθηκε η ίδια, αλλά και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, προέρχεται από διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία, επί του παρόντος, δεν θέλει να κατονομάσει. Η ίδια ήταν απρόθυμη να απαντήσει στην εφημερίδα από την οποία δέχθηκε την επίθεση, αλλά το έκανε ύστερα από σύσταση του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και ειδικότερα από τον επικεφαλής του Νομικού Γραφείου Γιώργο Ανεμογιάννη. Το επόμενο διάστημα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένουν τις πρώτες βολές κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Αφορμή, για τις πρώτες επιθέσεις, οι οποίες θα εκκινούν από «ειλικρινές ενδιαφέρον»… για τη σωστή λειτουργία της κυβέρνησης, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, θα αποτελέσουν τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου και η απουσία του στο εξωτερικό. Ήδη, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, έχει προετοιμαστεί το έδαφος με δημοσιεύματα και αναφορές στα ΜΜΕ περί έλλειψης συντονισμού της κυβέρνησης, η οποία θα αποδοθεί στις συχνές απουσίες του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι εκτός των σκοπιμοτήτων που κρύβονται πίσω από παρόμοιες επιθέσεις, υφέρπει η λογική όσων θέλουν να είναι «πρώτοι στο χωριό, παρά δεύτεροι στην πόλη». Υπονοώντας έτσι κάποια μεγάλα εγχώρια συμφέροντα, τα οποία βολεύει το πρωθυπουργικό «μοντέλο Καραμανλή».

Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι οι επισκέψεις του σε άλλες χώρες και η συμμετοχή του στα διεθνή φόρα, όχι μόνο δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, βοηθά τη χώρα, στην προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ως αποτέλεσμα, ακριβώς, της εφαρμογής του «μοντέλου Καραμανλή» τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού, αναφέρεται σχετικά, είναι ανεβάσει το καταρρακωμένο κύρος της χώρας, το οποίο έχει πληγεί κυρίως από τις οικονομικές επιδόσεις των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Επιδόσεις οι οποίες επηρεάζουν αισθητά και αρνητικά τη στάση πολλών ευρωπαίων εταίρων μας, όταν ενώπιόν τους έρχονται τα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης, ολιγωρίας και πολύ περισσότερο εγκατάλειψης των εθνικών μας θεμάτων, διότι, όπως συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του, ότι τα προβλήματα της οικονομίας, έστω και με κάποια καθυστέρηση, έστω και με κάποια λάθη, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ένα λάθος στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων (περιλαμβάνει και τη μη ενασχόληση με αυτά) και μια υποχώρηση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ενόψει των πιέσεων που ασκούνται ήδη για τα εθνικά μας θέματα, ο Πρωθυπουργός επέλεξε, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, μια επιθετική τακτική, θέτοντας ο ίδιος, πρώτος, τα θέματα, πριν τα θέσουν οι άλλοι με τους δικούς τους όρους. Ο κ. Παπανδρέου έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερνογάν και να θέσει, με δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα όρια για την Τουρκία. Επισκέφθηκε την Κύπρο για να επαναφέρει το κυπριακό στη σωστή του διάσταση, εκείνη της εισβολής και της παράνομης κατοχής κοινοτικού εδάφους, κάτι που έκανε και στο Βερολίνο στην επέτειο της πτώσης του τείχους, ζητώντας να πέσει και το τελευταίο τείχος που υπάρχει στην Ευρώπη, αυτό που όρθωσε η Τουρκία στη Λευκωσία. Επίσης συναντήθηκε με τον Νίκολα Γκρούεφσκι στον οποίο ξεκαθάρισε ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, καλό θα είναι η γειτονική χώρα να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι έχει δημιουργηθεί μια γραμμή άμυνας απέναντι σε πιέσεις οι οποίες αναμένονται να εκδηλωθούν τον επόμενο μήνα, γραμμή άμυνας πολύ πιο προωθημένη από εκείνη που είχε διαμορφώσει η Ελλάδα μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο. 



http://www.i-reportergr.com/2009/11/blog-post_1585.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου